In gesprek met een BIZ-buddy

Gepubliceerd op maandag 17 jan 2022 om 17:41

Meer en meer mensen geraken in financiële problemen. Ze proberen orde te scheppen in hun papieren, hun centen en vaak ook in hun leven. Zonder hulp lukt het hen niet. Hoe klim je uit een schuldendal of administratieve puinhoop als je niet terecht kan bij mensen in je omgeving?

BudgetInZicht (BIZ) heeft een buddyproject om mensen te helpen die het administratief of financieel moeilijk hebben. De buddy biedt vooral een luisterend oor, zorgt voor sociaal contact en helpt zo isolement te doorbreken. Acht jaar geleden besloot André Biesemans zich aan te melden als buddy.

André, hoe ziet jouw engagement als buddy eruit?

“Mijn taken als buddy zijn afhankelijk van de persoonlijke behoeften van de personen die ik begeleid. De klemtoon kan liggen op het leren plannen en uitvoeren van betalingen, maar ook op het ordenen en klasseren van papieren of om op een budgetvriendelijke wijze te winkelen. Een buddy en de maatschappelijk werker vullen elkaar aan. Samen helpen we hen weer op weg om administratie en geld zelfstandig en op een goede manier te beheren.”

Wat was jouw motivatie om je aan te melden?

“Ik heb heel mijn carrière gewerkt als hulpverlener in de zachte sector. De laatste jaren voor mijn pensioen had ik een leidinggevende functie en toen merkte ik dat ik het miste om met mensen te werken. Sinds ik op pensioen ben, doe ik heel wat vrijwilligerswerk. Ik zet me al heel mijn leven in voor kansarmen en sociale rechtvaardigheid dus buddy zijn geeft me enorm veel voldoening.”

Welke kwaliteiten moet een goede buddy bezitten?

“Je moet vooral goed kunnen luisteren en empathisch zijn. Geduld hebben is ook belangrijk want te vlug willen handelen is vaak een valkuil. Uiteindelijk komt het erop aan om een vertrouwensband op te bouwen. Wanneer je je aanmeldt, krijg je een intensieve begeleiding om je goed voor te bereiden. Daarnaast hebben wij maandelijks een gesprek met iemand van BIZ en andere buddy's. We wisselen dan ervaringen uit en zo leren we ook van elkaar.”

Nico Geeraerts (schepen voor Sociaal Huis):

Ben jij de buddy die we zoeken? Meld je snel aan bij ons Sociaal Huis. Onze kwetsbare inwoners kunnen je hulp goed gebruiken.