Ingeschreven voor een sociale huur- of koopwoning?

Gepubliceerd op dinsdag 19 dec 2023 om 14:55

Vanaf 18 maart 2024 verlopen de inschrijvingen voor een sociale woning online. Er is dan voor heel Vlaanderen één centraal inschrijvingsregister (CIR), in beheer van Wonen in Vlaanderen.

Inschrijven voor een sociale woning ? Dat kan vanaf 2024 online.

Inschrijven voor een sociale woning, dat kan vanaf 2024 online via het centraal inschrijvingsregister van Wonen in Vlaanderen. Kandidaat-huurders schrijven zich éénmalig in om een sociale woning te huren. Ze starten hun dossier volledig zelf op, digitaal en veilig.

Registreren kan via www.vlaanderen.be/sociaalhuren (website online vanaf 18/3/2024). Het systeem controleert of een kandidaat-huurder voldoet aan alle voorwaarden. Is dat in orde en is alle informatie volledig, dan is de inschrijving op de wachtlijst voor een sociale woning officieel.

Actualisatie van de wachtlijst

Voor de start van het centraal inschrijvingsregister is het belangrijk dat alle bestaande kandidaat-dossiers worden geactualiseerd. Dit wil zeggen dat bestaande kandidaat-huurders moeten laten weten of ze ingeschreven willen blijven op de wachtlijst voor een sociale woning.

Voor het eerst zal ook deze actualisatie online verlopen. Kandidaat-huurders moeten hun dossier digitaal (her)bevestigen. Je kan het stappenplan om je hierop voor te bereiden onderaan deze pagina downloaden.

Kandidaat-huurders die hun dossier niet tijdig actualiseren zullen worden geschrapt van de wachtlijst.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Het bevoegde kantoor van Wonen in Limburg (vanaf 1 juli 2023 vormen alle Limburgse huisvestingsmaatschappijen, verhuurkantoren en koopmaatschappijen samen Wonen in Limburg) zal alle kandidaat-huurders tijdig contacteren per brief over de verschillende stappen van de actualisatie. Hou de actualisatiebrief dus goed in de gaten en reageer tijdig. Indien je laattijdig reageert zal je inschrijving geschrapt worden.

Meer info?

Neem contact op met je WiL-kantoor. Via www.wil.be/nl/over-wil/onze-kantoren vind je de contactgegevens van je WiL-kantoor.

Hou je eID of itsme bij de hand

Om je te registreren of om je dossier te actualiseren, heb je je identiteitskaart én de PIN-code of de itsme-app nodig. Heb je hulp nodig om itsme te installeren? Je kan elke werkdag terecht in een Digipunt in Heusden-Zolder. 

Meer info over Digipunten