Juntos Pela Capoeira

Juntos Pela Capoeira was te gast was te gast in onze rubriek De Vereniging (infozine #vanhtotz).

Omdat capoeira zo breed is, kan je verschillende talenten ontplooien

Oktober 2022 - In onze gemeente valt er elk weekend wel wat te beleven. Heusden-Zolder bruist en dat is dankzij de verschillende activiteiten van onze gemotiveerde verenigingen. Hun inzet verdient zeker een dikke pluim en daarom zetten we met veel plezier elke maand een vereniging in de kijker. Voor deze editie gingen we op ontdekking in de wereld van capoeira.

Capoeira is een sierlijke en spectaculaire Braziliaanse sport die gevecht, dans, acrobatie, muziek, cultuur, … combineert. Capoeira speel je per twee in een kring van mensen. Op het ritme van de instrumenten begint het capoeiraspel. De ene persoon voert een trap uit en de andere ontwijkt sierlijk de aanval. Capoeira is geschikt voor kinderen, jongeren, mannen en vrouwen van elke leeftijd.

“Voor de meeste capoeirista’s gaat het verder dan sport,” verduidelijkt Werick. “Capoeira is een kunstvorm en een levensfilosofie. Het is een combinatie van muziek maken, naar muziek luisteren en bewegen en reageren op die muziek. Omdat capoeira zo breed is, kan je verschillende talenten ontplooien. Vind je vooral het muzikale aspect interessant? Of wil jij liever de snelste trappen uitdelen? Met capoeira kan je alle kanten uit.”

In een capoeiraspel sta je nooit stil. Alle aspecten van fit zijn komen aan bod. Maar bij deze sport werk je niet enkel aan je conditie. Lid Tino: “Door het spel te spelen, leer je beter redeneren en ontwikkel je een sterke motorische coördinatie. Zelfrespect, zelfkennis, teamwerk en de interpersoonlijke relaties tussen de spelers zijn aspecten die capoeira uniek maken. De sport is dus ook ideaal voor kinderen en is goed voor de algemene ontwikkeling.”

“Onze deuren staan altijd open voor nieuwe leden en iedereen kan zich bij ons aansluiten”, zeggen jeugdleden Linus en Milan. Voorlopig is er enkel les in Bolderberg, maar binnenkort breidt de vereniging uit.” Lid Els: “We hopen eind dit jaar of begin volgend jaar een bijeenkomst van capoeirista’s te organiseren. Docenten en studenten van over de hele wereld komen dan samen in Bolderberg om capoeira en capoeirista’s te vieren.”

Ken jij ook een vereniging die een schouderklopje verdient of ben je zelf actief lid? Neem gerust contact op met onze redactie via publicaties@heusden-zolder.be en wie weet staat jouw vereniging wel in onze volgende editie!

Contact

Vrunstraat 30 , 3550 Heusden-Zolder
info@comundadecapoeirabelgica.be
Website
www.comundadecapoeirabelgica.be

Instrutor Manhose

Werick Faccio Leles

GSM
0470 69 49 65