Kamers verhuren om in te wonen? Vraag je uitbatingsvergunning aan!

Gepubliceerd op woensdag 7 feb 2024 om 10:55

Wat is kamerwonen?

Wonen in een kamer betekent dat de bewoner één van deze dingen deelt met andere bewoners: douche of bad, keuken of toilet. Deze andere bewoners zijn meestal geen familie. Bewoners kiezen ook niet met wie ze samen in het gebouw wonen. Vaak zijn er aparte huurovereenkomsten.

De gemeente Heusden-Zolder wil ervoor zorgen dat ook kamerbewoners veilig en gezond kunnen wonen. Er werd daarom een gemeentelijk kamerreglement goedgekeurd. Dit legt regels vast waaraan kamers moeten voldoen.

Kamers verhuren?

Verhuur je kamers in Heusden-Zolder? Dan heb je een uitbatingsvergunning nodig. Die bewijst dat de kamers voldoen aan de normen van het kamerreglement.

Het gaat om deze normen:

    • Het gebouw is stedenbouwkundig vergund.
    • De kamers en de gemeenschappelijke delen zijn veilig en gezond.
    • Het gebouw en de kamers worden goed beheerd.

Verhuur je kamers zonder uitbatingsvergunning? Dan kan de gemeente je een GAS-boete opleggen, of het gebouw zelfs sluiten. Zijn de kamers niet veilig of ongezond? Dan legt de Vlaamse overheid een heffing op van minimaal 1.100 euro per jaar.

Hoe vraag je een uitbatingsvergunning aan?

Je vindt alle informatie hier: https://www.heusden-zolder.be/kamerwonen. Op deze website vind je ook een brochure en een aanvraagformulier.

Heb je nog vragen?

Maak een afspraak met het team Ruimtelijk beheer & Woonbeleid, Heldenplein 1, 3550 Heusden-Zolder. Dit kan op deze manieren: