Gepubliceerd op dinsdag 2 april 2019 15.09 u.
Haal je eigen afvalverwerker in huis. Kippen zijn dol op tafelrestjes, onkruid en gras. Eén kip kan jaarlijks tot 50 kg keuken- en tuinafval verorberen.

Met de nodige ruimte in je tuin én de juiste verzorging zullen deze dames heel wat afval verwerken.

Dit jaar kan je deze afvalverwerkers op twee manieren - 2 soorten bonnen dus - tegen voordelige voorwaarden gaan afhalen bij de deelnemende tuincentra en dierenspeciaalzaken.

Hoe geraak ik aan een bon voor een kip?

Ruil een rol huisvuilzakken om

Een eerste manier is door het inruilen van 1 of 2 rol(len) kleine vuilzakken of 1 grote rol in het gemeentehuis. Registreer je thuis vervolgens op de website van www.limbu.be. Ruil online 6,25 punten in voor één bon via www.limbu.be (of 12,5 punten voor 2 bonnen). Je kan zoveel bonnen aanvragen als je wilt, indien je genoeg punten hebt. 1 bon kan je inruilen voor 1 gewone scharrelkip.

Volg een vorming

Een tweede manier is een bon van 9 euro die je kan bekomen door één van de vormingen bij te wonen die gegeven worden in een aantal Limburgse gemeenten en deelnemende tuincentra. De bon kan je gebruiken voor de aankoop van je kippen. Dit kan een gewone scharrelkip zijn, maar ook een duurdere kippensoort. Indien je meerdere bonnen hebt omdat bijvoorbeeld je hele gezin de vorming heeft gevolgd mag je die samen gebruiken. De bonnen zijn cumuleerbaar.

Win een veilige ren!

Je kippen beschermen tegen de vos en de marter zijn een belangrijk onderdeel van het houden van kippen. Ter gelegenheid van deze actie worden er onder de kippenkopers 2 volledig uitgeruste veilige kippenrennen uitgeloot. Die veilige kippenren bestaat uit een goed aangepaste omheining en een veilig hok. Er is ook gedacht aan de juiste beplanting om je kippen te beschermen tegen de volle zon. De ren wordt op maat in je tuin gebouwd. Wil je deelnemen aan de uitloting? Vergeet dan niet om het vakje op je kippenbon aan te kruisen.

Een overzicht van de deelnemende tuincentra en van de vormingen vind je op www.limburg.net/kippenactie. De actie loopt tot 30 september.