K.M.V.D.E.M.B

De Vereniging K.M.V.D.E.M.B was te gast in onze rubriek De Vereniging (infozine #vanhtotz)

We volgen de actualiteit op de voet om buitengewone moedige daden op te sporen en zoeken contact met deze helden.

November 2020 - In onze gemeente valt er elk weekend wel wat te beleven. Heusden-Zolder bruist en dat is dankzij de verschillende activiteiten van onze gemotiveerde verenigingen. Hun inzet verdient zeker een dikke pluim en daarom zetten we met veel plezier elke maand een vereniging in de kijker. Deze maand gaan we op bezoek bij de vereniging met als naam wel een zeer lang letterwoord: K.M.V.D.E.M.B.

De K.M.V.D.E.M.B., de Koninklijke en Menslievende Vereniging der Dragers van Eretekens en Medailles van België, is niet alleen de vereniging met de langste afkorting, ze bestaat ook al meer dan 150 jaar. Er is een afdeling in elke provincie en zelfs in het buitenland. Voor Limburg is de hoofdzetel in Heusden-Zolder gelegen. De leden in deze vereniging zijn mensen die om een of andere reden een ereteken hebben ontvangen voor moed, zelfopoffering of menslievendheid en fier zijn om dat ereteken te dragen.

Tonny Leten, voorzitter van de Limburgse afdeling, kreeg het engagement met de paplepel mee: “Mijn vader was één van hen en is jaren voorzitter van de provincie Limburg geweest. Hij heeft mij gevraagd om de vereniging in Limburg verder uit te bouwen.”

De vereniging wil mensen die zich inzetten voor onze maatschappij een schouderklopje geven. Jaarlijks reikt ze eretekens van Moed, Zelfopoffering en Menslievendheid uit voor uitzonderlijke heldendaden. Bestuurslid Tim Francis: “We volgen dan ook de actualiteit op de voet om buitengewone moedige daden op te sporen en zoeken contact met deze helden.”

De eretekens worden jaarlijks in mei uitgereikt op het promotiefeest. In 2020 zouden brandweerlieden Benni en Chris postuum het ereteken van Moed, Zelfopoffering en Menslievendheid ontvangen, maar het feest werd om bekende reden uitgesteld tot 29 mei 2021.

Uiteraard voelt een ex-militair als Fonny Jeurissen zich thuis in deze vaderlandslievende vereniging:  “Maar het doel van de vereniging waarbij menslievendheid belangrijk is, was voor mij een groot pluspunt.” De vereniging reikt dan ook elk jaar een cheque van 500 euro uit aan een goed doel of een persoon in nood, dankzij de steun van de leden.

Iedereen kan bij de vereniging aansluiten als steunend lid. Wie over een officiële medaille van België (of eventueel een ander land) beschikt, komt in aanmerking als effectief lid wat een aantal voordelen geeft. Meer info vind je op de website www.eretekens-medailles.be.

Ken jij ook een vereniging die een schouderklopje verdient of ben je zelf actief lid? Neem gerust contact op met onze redactie via publicaties@heusden-zolder.be en wie weet staat jouw vereniging wel in onze volgende editie!