Koffie-coöperatieven in Oost-Congo

Rikolto is de nieuwe naam voor Vredeseilanden. Rikolto betekent ‘oogst’ in het Esperanto. Het zegt wat we doen. Enerzijds coachen we boeren om beter te oogsten en sterke zakenpartners te worden. Anderzijds oogsten we samen met boeren, bedrijven, wetenschappers en overheden nieuwe ideeën om op een rechtvaardiger manier zaken te doen in de voedingssector. Want een betere wereld, begint bij ons eten.

In Heusden-Zolder zijn we actief in het Sint Franciscuscollege waar we samen met de leerlingen en leerkrachten inzetten op de toekomst van ons eten. Dit zowel via lesinhouden als acties. Vorig jaar kwam het Foodlab op bezoek in de school en verkochten de leerlingen zelfgebakken koekjes. Kris Bertrands, leerkracht LO (SFC) gooit het over een andere boeg en moedigt de leerlingen aan om samen met te lopen met de RikoltoRun in Brussel (20km van Brussel).

De Rikolto Bikers van Heusden-Zolder fietsen dan weer met en voor Rikolto. Ieder jaar organiseren ze een Mountainbiketoertocht (eerste week augustus) in de mooie bossen van Heusden/Lummen. Ook organiseren zij jaarlijks een Quiz. De opbrengst van al deze activiteiten gaat integraal naar de projecten van Rikolto.

Het project

In Oost-Congo helpt Rikolto koffie-coöperatieven op weg naar financiële autonomie. 

Het project heeft zowel een sociale als economische impact.

Het brengt de koffie terug in het formele circuit. Tegelijkertijd gaat de kwaliteit enorm de hoogte in door de gestandaardiseerde verwerking van de geoogste koffiebonen in micro-wasstations (MWS) die eigendom zijn van de boeren zelf. Hierdoor generen de boeren een duurzame inkomststijging uit de koffieteelt.

 Vrouwen leveren de koffiebessen aan en krijgen daardoor zelf controle over de het gezinsinkomen dat wordt gegenereerd uit de koffieproductie.