Gepubliceerd op vrijdag 21 juni 2019 9.15 u.

Je kent het misschien wel: je kind voor ‘heel even’ laten zitten in de auto terwijl je snel naar de bakker of het bankkantoor gaat. En net dan is de wachtrij voor je iets langer dan verwacht, of je komt nog een oude bekende tegen waardoor je kind veel langer dan voorzien alleen achter blijft.

Bij warm zomerweer is het opletten geblazen. De temperatuur in een auto in de volle zon kan snel oplopen met 10 tot 15 graden! Velen denken dat een raampje open zetten kan helpen, maar dat is echter een misvatting. Sterker, uit onderzoek blijkt dat het geen verschil maakt.

Alleen al in de Europese Unie sterven er jaarlijks zo’n twintig kinderen n.a.v. het te lang blijven zitten in een warme auto. De meeste slachtoffers zijn jonger dan 4 jaar. Opvallend: in 46% van de gevallen zijn de ouders het kind vergeten, in 54% dachten ze dat het geen kwaad kon om het kindje ‘voor even’ in de auto te laten zitten. 

In eerste instantie is het af te raden om je kind alleen in een auto achter te laten. Maar mocht het toch zijn dat je kind oververhit is geraakt, om wat voor reden dan ook, aarzel dan niet en alarmeer de hulpdiensten. Je doet er goed aan om het kind over te brengen naar een koele ruimte, en dep het met een natte doek zodat de temperatuur naar beneden gaat. Als het kindje nog bij zijn positieven is, geef het dan wat te drinken. 

Bron: http://www.childsafetyeurope.org/