Laat ze liggen!

Gepubliceerd op maandag 23 okt 2023 om 14:44

Slimme tuintip van Dieter Coppens: #LaatZeLiggen

Tuinadvies van Dieter Coppens, dat betekent meestal minder werken, meer tijd voor leuke dingen. Met #ByeByeGazon riep hij in het voorjaar op om je gazon minder te maaien, een prima manier om meer wilde bloemen, bijtjes en co naar je tuin te lokken én een opsteker voor de biodiversiteit. Nu een nieuwe tip: #LaatZeLiggen.

Dieter Coppens: “Deze herfst hoef je jezelf echt niet moe te maken aan een opgeruimde tuin. Met blaadjes die in je tuin vallen, kan je twee dingen doen. Ofwel laat je ze liggen waar ze vallen, ofwel hark je de afgevallen blaadjes even in de kant. Zo verwen je je borders en hagen met een extra laagje humus, gratis voedingsstoffen voor je planten en bomen. Meer hoef je niet te doen voor een rijkere tuin. Geef je je tuin nu de kans om een flinke humuslaag te vormen, dan zal die in de zomer het water vasthouden als een spons, waardoor je minder risico loopt op verdorde planten. Al dat humus zorgt bovendien voor extra bemesting voor je planten. Op zoek naar nog meer tips? Surf naar www.laatzeliggen.be voor inspiratie en filmpjes met uitleg.”

Doe jij mee? Registreer je tuin voor 15 december op www.laatzeliggen.be en maak kans op één van de 10 oerdegelijke tuinharken die in onze gemeente worden verloot. Uitpakken met je natuurlijkere tuin en je leukste tuinfoto’s mag uiteraard ook. Post je foto’s met #LaatZeLiggen en #Bladgoud en wie weet verschijnen ze op de Instagrampagina van ByeByeGazon.

Als de bladeren beginnen te vallen, plaatst onze groendienst bladkorven in buurten met veel laanbomen. Tot eind december kunnen buurtbewoners de bladeren afkomstig van gemeentelijke bomen verzamelen in deze korven. Gooi geen bladeren van privé-bomen of ander afval in de korven. Iedere inbreuk hierop geldt als sluikstorten. Heb je bladeren tekort voor je eigen tuin, dan kan je hier uiteraard ook gratis compost uit halen om je tuin te voeden.