Gepubliceerd op vrijdag 24 mei 2019 12 u.
Toch zijn wespen nuttige insecten ...

Afgelopen jaar telden onze hulpverleningszone net geen 14.000 interventies die te maken hadden met wespen. Dat hoge aantal wespenverdelgingen heeft ongetwijfeld te maken met de lange, warme en droge zomer van 2018.

Toch zijn wespen nuttige insecten. Een wespennest verdelgen is dan ook niet altijd noodzakelijk.

Nesten van bijen (beschermd) en hommels worden niet verwijderd. Maak je je toch zorgen, contacteer dan even een imker voor advies. Hoornaars (wespachtige van 4 cm lang, groter dan een wesp, langere angel) worden wel aangepakt. Vooral de Aziatische hoornaar vormt een bedreiging van onze inlandse bijenpopulatie.

Heb je echt last van die wespen? Of zitten ze op aanvaardbare afstand van je terras of huis? Als er sporadisch een wesp voorbij je terras of woning vliegt, maar het nest bevindt zich verderop, denk dan 2 keer na voor je beslist het te verdelgen.

De brandweer probeert om elke aanvraag tot verwijdering af te handelen binnen tien werkdagen. In de zomerperiode kan de wachttijd oplopen tot zo’n 20 werkdagen. Om efficiënt te werk te gaan, worden alle aanvragen gebundeld per regio. Op die manier kan de brandweer bijvoorbeeld in één buurt een aantal nesten tegelijkertijd aanpakken. Uiteraard word je van een bezoek steeds op de hoogte gebracht.

Na verwijdering kan je meteen elektronisch betalen of je kan een factuur laten opsturen. Wespenverdelging kost tijdens weekdagen €25, in het weekend betaal je €50. Voor meer info of voor een aanvraag in te dienen, kan je terecht op de website van onze brandweerzone.