Medewerkers kiezen voor fietslease

Gepubliceerd op maandag 19 feb 2024 om 13:54

De fietsenstallingen aan onze gemeentelijke gebouwen zijn nu nog wat meer gevuld want het lokaal bestuur lanceerde eind vorig jaar een fietsleaseplan voor haar medewerkers. Dat initiatief was een succes, want 59 collega’s stapten meteen in.

“We willen het voor onze medewerkers zo aantrekkelijk mogelijk maken om met de fiets naar het werk te komen”, verduidelijkt Wendy van Team Personeel & HR. “De fietsvergoeding kenden we al langer, maar om fietsen verder aan te moedigen, kunnen medewerkers nu ook vrijwillig instappen in een fietsleaseplan. Daarmee ruilen ze hun eindejaarstoelage en/of vakantiedagen fiscaal voordelig in voor een fiets, inclusief fietsbijstand, verzekering en onderhoud. Zo wordt fietsen naar het werk erg comfortabel en op maat gemaakt voor elk personeelslid.”

Het aanbod valt duidelijk in de smaak. Collega Katrien woont op fietsafstand van het gemeentehuis. “Mijn partner en ik kozen er bewust voor om maar 1 auto te hebben. Zolang het geen pijpenstelen regent, fiets ik dus naar het werk. Mijn vorige fiets was aan vervanging toe. Ik heb dus niet lang moeten nadenken om in te stappen in het fietsleaseplan.”

Vooral de elektrische fietsen zijn in trek. Ivan koos voor een elektrische plooifiets. “Tot voor kort had ik een traditionele fiets. Elke brug voelde bijna aan als de Mont Ventoux. Zonder het leaseplan had ik niet de mogelijkheid om een elektrische fiets aan te kopen. Maar laat die bruggen nu maar komen!”

Ook getrainde fietsers stapten in. “Ik rijd nu met mijn droomkoersfiets”, vertelt Ruben enthousiast. “Ik fiets naar het werk omdat wielrennen mijn favoriete sport is en ik van mijn woon-werkverkeer graag een training maak. Ik rijd soms na het werk ook door naar Circuit Zolder voor het avondfietsen. Naar het werk fietsen levert bovendien ook wat op: je spaart heel wat benzine en onderhoudskosten uit, je krijgt een kilometervergoeding én je draagt je steentje bij aan het milieu.”

Als baanbrekende werkgever wil het lokaal bestuur met het fietsleaseplan haar eigen medewerkers stimuleren om een voorbeeld te zijn voor duurzame mobiliteit.