Meegroeigroen | Plant een geboorteboom

Gepubliceerd op woensdag 16 aug 2023 om 08:20

Kwam er in 2023 nieuw leven in jouw gezin? Dat moet gevierd worden! Aan iedere kersverse spruit geeft het lokaal bestuur een boom cadeau! Woon je in Heusden-Zolder en kreeg je een baby tussen 1 januari en 30 september 2023, dan kan je je inschrijven voor de Meegroeigroen-actie.

Meegroeigroen symboliseert de wens dat elk kind opgroeit in een gezonde en groene omgeving. De bomen die met deze actie geplant worden, groeien mee met de kinderen en worden gevestigde waarden in onze gemeente. Je kan de boom in je eigen tuin planten om boom en kind samen groot te zien worden. Zo zorgen we samen voor een groene toekomst en zuivere lucht! Zelf geen plaats om een geboorteboom te planten? Plant de boom dan aan bij familie of vrienden.

Omdat ieder kind anders is, en omdat niet iedere tuin grote bomen toelaat, maakten we een selectie van verschillende boomgroottes. Je kan kiezen uit tamme kastanje (grote boom), iep (grote boom), rode esdoorn (middelgrote boom), magnolia (kleine boom) of appelboom (kleine boom)

Tamme kastanje (groot)

De tamme kastanje is een grote boom die zo’n 25-35 meter hoog wordt en vaak meerdere stammen ontwikkelt. De tamme kastanje draagt eetbare vruchten in een stekelige bolster. Deze boom kan 200 tot 500 jaar oud worden. De oudste bekende tamme kastanje staat op Sicilië en is zo’n 2.500 jaar oud! 

Iep of olm (middelgroot toto groot)

Deze boom wordt zo’n 20 meter hoog en wordt in goede omstandigheden makkelijk 300 jaar. De Iep groeit liefst op tamelijk voedselrijke, vochthoudende en kalkhoudende grond. De schors huisvest graag verschillende korstmossen. Door de Iepziekte zijn veel van deze bomen tussen 1990 en 2000 verdwenen. Daarom is het belangrijk deze bomen opnieuw te introduceren in onze gebieden. Deze boom bloeit in het voorjaar.

Rode esdoorn (middelgroot)

De Rode Esdoorn is een traaggroeiende boom die tot 15 meter hoog wordt en maximaal zo’n 30 tot 50 centimeter per jaar groeit. Deze boom houdt niet van natte voeten, maar ook niet van volle zon. Plant hem dus best in halfschaduw en niet langs een beek of vijver. Typisch aan de rode esdoorn is dat hij vooral in de herfst, prachtige kleuren aanneemt.

Magnolia (klein)

De Magnolia is bij veel mensen gekend om de mooie, intens geurende bloemen die er in het voorjaar op komen. Het is een kleine boom die zo’n 3-5 meter hoog wordt, maar anders dan andere bomen loopt de Magnolia vanaf onderaf breed uit en moet je er dus veel ruimte voor voorzien.  De Magnolia houdt van een iets zuurdere grond, maar doet het in onze regio’s over het algemeen overal goed.

Appelboom (klein)

De appelboom wordt gemiddeld zo’n 5 meter hoog, maar kan tot 10 meter hoog worden onder goede omstandigheden en is – indien gewenst – makkelijk klein te houden. Wil je appels aan de boom, moeten er meerdere appelbomen samen staan zodat ze elkaar kunnen bestuiven. Zet de boom liefst niet in een winderige hoek, want hier waaien de voorjaarsbloesems van de takken.

Bestel jouw meegroeigroen voor 15 oktober via onze website. De bomen staan op zaterdag 25 november op het Schachtplein klaar voor afhaling.

Bestelformulier