Meylandt, verborgen parel aan de Mangelbeek

Gepubliceerd op vrijdag 17 dec 2021 om 11:56

Je kent waarschijnlijk kasteel Meylandt en de visvijver wel, maar wist je dat het domein Meylandt nog veel meer te bieden heeft? Deze verborgen parel heeft een onschatbare ecologische waarde. Denk maar aan boomgaarden, bossen en weilanden.

Onze groenambtenaar Wim stelde in samenwerking met Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) een dossier op om het domein op te waarderen. “Verschillende terreinbezoeken toonden aan dat Meylandt meerdere troeven bezit om natuurverbindingen te maken binnen de vallei van de Mangelbeek en zo de biodiversiteit te vergroten,” zegt Wim. Daarvoor staan vanaf februari verschillende acties op het programma.

Zo zorgen specifieke kapwerken voor golvende bosranden. Dat gevarieerd landschap van jonge houtsoorten is erg geliefd door verschillende vlindersoorten. Cyclisch maaibeheer en begrazing door schapen creëren een ideale biotoop voor de kleine ijsvogelvlinder, de adoptiesoort van onze gemeente. De bestaande bosranden planten we waar nodig opnieuw aan met inheemse boomsoorten en ook de boomgaard krijgt een meidoornhaag rondom. Fijn voor de eikel- en hazelmuis!

Naast de gemeente Heusden-Zolder als eigenaar is Limburgs Landschap een belangrijke tweede partner want zij bezit het grootste deel van de aangrenzende percelen. De derde partner in dit dossier is de Boomgaardenstichting die de databank van de aanwezige soorten beheert. RLLK zorgt voor de coördinatie van de uitvoering van de verschillende acties. Het lokaal bestuur ontvangt voor dit project een subsidie van Provincie Limburg.

Wil jij zelf je steentje bijdragen aan de biodiversiteit in onze gemeente? Begin bijvoorbeeld in je eigen tuin. Vervang stenen door planten en vergroot zo het leefgebied van vogels, insecten en andere dieren.