Mijnwerkers-brancardiers Heusden

Mijnwerkers-brancardiers waren te gast in onze rubriek De Vereniging (infozine #vanhtotz)

Wat wij doen is vrijwilligerswerk en we betalen onze reis grotendeels zelf. Maar de enorme vriendschap en waardering die je van de mensen krijgt, is onbetaalbaar

Juli 2020 - In onze gemeente valt er elk weekend wel wat te beleven. Heusden-Zolder bruist en dat is dankzij de verschillende activiteiten van onze gemotiveerde verenigingen. Hun inzet verdient zeker een dikke pluim en daarom zetten we met veel plezier elke maand een vereniging in de kijker. Deze maand gaan we op bezoek bij de sociaal geëngageerde mijnwerkers-brancardiers.

“Onze vereniging is gegroeid vanuit ons mijnwerkersverleden, maar iedereen die een hart voor zieken en oudere mensen heeft, kan zich bij ons aansluiten”, steekt Peter Truyers van wal. Misschien zijn de brancardiers wel het meest gekend van de deur-aan-deurverkoop van hun jaarlijkse kalender. Die verkoop brengt geld in kas voor hun werking.

Elk jaar rond 21 juli reizen onze brancardiers met een 100-tal deelnemers uit onze gemeente mee op Limburgse bedevaart naar Lourdes. Ze steken er de handen uit de mouwen en helpen bij zowel verzorging als vervoer van zieke of bejaarde bedevaarders.  Ze duwen rolstoelen of trekken de specifieke Lourdes-karretjes naar de verschillende vieringen en samenkomsten. “Wat wij doen is vrijwilligerswerk en we betalen onze reis grotendeels zelf. Maar de enorme vriendschap en waardering die je van deze mensen krijgt, is onbetaalbaar”, vertelt Sylvain Schraeyen.

Vorig jaar bestond de vereniging 70 jaar. En dat hebben ze allemaal in oktober uitbundig gevierd in de kerk van Heusden. Lisa del Bo bracht haar concert ‘Lisa Gelooft’ voor een 500-tal aanwezigen. “Het was een groot succes!”, geniet Edgard Hermans nog na. “Bovendien gaat de opbrengst naar tussenkomsten voor zieken en ouderen van onze parochie die met ons meegaan naar Lourdes”.  Jos Moons: “Ook de opbrengst van onze jaarlijkse eetdag gebruiken we voor financiële steun voor bedevaarders die het nodig hebben”.

Mensen met een hart van goud … ze bestaan!

Ken jij ook een vereniging die een schouderklopje verdient of ben je zelf actief lid? Neem gerust contact op met onze redactie via publicaties@heusden-zolder.be en wie weet staat jouw vereniging wel in onze volgende editie!