MIRIAM-project

Het MIRIAM-project, ontwikkeld door de Vrouwenraad en de POD Maatschappelijke Integratie, biedt een intensief begeleidingstraject op maat van alleenstaande moeders in een kwetsbare situatie. 

Voor wie?

  • Doelgroep: Alleenstaande moeders met minstens één minderjarig kind
  • Woonplaats: Ingeschreven in de gemeente Heusden-Zolder
  • Engagement: Bereid om deel te nemen aan individuele begeleiding én wekelijkse groepswerking
  • Financiële situatie: Recht op leefloon (werkingsjaar 2024-2025)

Wat houdt het traject in?

Het doel van dit project is bij te dragen aan de integratie van alleenstaande moeders met een beperkt netwerk, maar ook het bestrijden van (kinder)armoede en het doorbreken van isolement.

  • Individuele begeleiding: Een jaar lang bieden casemanagers ondersteuning bij uiteenlopende vragen en uitdagingen: administratie, werk, opleiding, kinderopvang, school, gezondheid, vrije tijd, enz. De contactmomenten vinden plaats op een locatie naar keuze, bijvoorbeeld aan huis, op een dienst of elders. Het is ook mogelijk om samen de stap te zetten naar externe diensten of instanties, zodat de drempel verlaagd wordt.
  • Wekelijkse groepsbijeenkomsten: Tijdens de groepswerkingen, met maximaal 15 mama's, komen workshops, uitstappen en groepsgesprekken aan bod. Het onderlinge contact en de uitwisseling van ervaringen staan centraal. De thema’s die aan bod komen, worden in samenspraak bepaald zodat ze aansluiten bij de vragen, zorgen en behoeften die op dat moment het meest relevant zijn voor de groep.

Voor het MIRIAM-project dacht ik dat ik de enige was met problemen en dat het allemaal aan mezelf lag. Vandaag weet ik dat er nog vrouwen zijn die gelijkaardige situaties hebben meegemaakt en er sterker uitgekomen zijn. Dit geeft mij hoop en kracht.

Doel en impact

Dit intensieve traject ondersteunt de alleenstaande moeders om de grip op hun eigen leven te verbeteren. De hulp is erop gericht om hun zelfredzaamheid en welzijn te versterken. Zowel tijdens de individuele begeleiding als de groepsmomenten ligt de focus op het aanscherpen van eigen krachten en vaardigheden.

Eerder onderzoek toont aan dat alleenstaande moeders die het MIRIAM-traject doorliepen nadien vaker een opleiding volgen, vaker solliciteren, beter hun huishoudgeld beheren en zich meer sociaal verbonden voelen dan alleenstaande moeders die enkel individuele begeleiding kregen.

Meer info

Kaat Vandewiele (Kaat.Vandewiele@heusden-zolder.be) en Kirsten Vandenborne (Kirsten.Vandenborne@heusden-zolder.be) zijn onze verantwoordelijke casemanagers voor het MIRIAM-project. Zij staan klaar om vragen te beantwoorden en meer uitleg te geven over de werking, de inhoud en de mogelijkheden van het traject.