Op 20 oktober 2018 vieren we de Nacht van de Duisternis. Dan doven verschillende gemeenten, ook Heusden-Zolder, de openbare avondverlichting voor één avond vanaf 19 uur in plaats van op het normaal voorziene uur en kunnen inwoners even proeven van de rust en gezelligheid van een donkere avond.

We verlichten vaak onnodig de sterrenhemel, de tuin van de buren enz. Hier hangt ook een kostprijs aan: lichtvervuiling hangt nauw samen met nutteloze energiekosten en extra milieubelasting.

Je kan lichtvervuiling ook op een blijvende manier aanpakken door rekening te houden met de volgende energiezuinige en milieuvriendelijke richtlijnen:

Heb je er al over nagedacht of al die tuinverlichting wel noodzakelijk is? Een verlichte tuin kan leuk zijn wanneer je buiten zit, maar de hele nacht verlichten heeft helemaal geen nut. Gebruik ook hier steeds op een verantwoorde manier licht: het opwaarts verlichten van struiken, bomen, standbeeldjes, ... veroorzaakt niet alleen bijzonder zware lichthinder voor de omgeving (denk ook steeds aan je buren), maar het is ook gewoonweg ongezond voor het milieu in je tuin.

Moet je buitenverlichting ook de voortuin van de buren en de straat verlichten? Maak eventueel gebruik van bewegingsmelders. Als bijkomend voordeel zal de aandacht van de buren ook sneller getrokken worden wanneer het licht plots aanspringt bij (ongewenste) bezoekers. Kies ook hier voor verlichting die zo weinig mogelijk opwaarts en horizontaal licht uitstraalt.

Kan een lamp met een lager vermogen ook volstaan? De verlichting van de oprit kan soms ook vervangen worden door reflectoren.

Lees meer hierover op www.vvs.be of op www.bondbeterleefmilieu.be/nacht

In onze gemeente zal vanaf 19 uur enkel nog de verlichting op nachtregime branden.

De Nacht van de Duisternis is een jaarlijkse campagne van de Bond Beter Leefmilieu, vzw Preventie Lichthinder en de Vereniging voor Sterrenkunde (VVS) om de impact van lichtvervuiling in de kijker te zetten. Want er wordt te veel en verkeerd verlicht. We kunnen best met minder verlichting, zonder daarbij aan veiligheid in te boeten. Even vaak wordt de verlichting naar boven de hemel in gestraald. Met alle gevolgen van dien: te veel nachtelijke verlichting leidt tot slaapgebrek en tot gezondheidsproblemen bij mensen. Maar ook het bioritme van planten en dieren lijdt eronder. Bovendien is een te fel verlichte nacht ook een enorme energieverspilling.