Tonnagebeperking brug Lummenweg

Gepubliceerd op maandag 18 jul 2022 om 10:48

Omleiding vrachtverkeer

Het Agentschap Wegen en Verkeer legt een tonnagebeperking op van 3,5 ton voor zwaar verkeer dat passeert over de brug aan de Jeugdlaan in Heusden-Zolder. Uit een recente analyse van de staat van de brug over de snelweg E314, blijkt deze in slechtere staat te verkeren. Momenteel staat de brug onder verscherpt toezicht en wordt ze twee maal per jaar grondig geïnspecteerd. De brug zal over enkele jaren worden vervangen. Als preventieve maatregel worden zware weggebruikers omgeleid om de stabiliteit van de brug en veiligheid van de weggebruikers te garanderen. Een wegversmalling op de Jeugdlaan ondersteunt deze maatregel. Voor voetgangers, fietsers en automobilisten blijft de brug toegankelijk.
Voor het lokaal vrachtverkeer is er een vluchtroute via de Jeugdlaan naar de Industriestraat aan het Albertkanaal. Het dichtstbijzijnde alternatief om de snelweg te kruisen is de recent vernieuwde brug van de Terlaemenlaan (N729).

Openbaar vervoer

Ook Lijnbussen mogen de brug niet op. Alle info over gewijzigde haltes en dienstregelingen is vanaf 1 september te vinden via de routeplanner. Bovendien hangt aan alle haltes die tijdelijk niet meer bediend kunnen worden een duidelijk bericht uit met daarop de alternatieve reiswegen voor de lijnen 34 en 51 en hun vervanghaltes.

Afschaffing voorrang van rechts

Daarnaast wijzigt ook de verkeerssituatie in omliggende straten. Het verkeer op de as Lummenweg – Jeugdlaan – Viverselweg wordt een voorrangsweg.

Lode Schops (schepen van Mobiliteit):

De wijziging van de voorrang was nodig want sinds de aanleg van de vrijliggende fietspaden hadden fietsers op het fietspad ter hoogte van de zijstraten wel voorrang, terwijl er voor de andere voertuigen een voorrang aan rechts van toepassing was. Dit zorgde voor verwarring en gevaarlijke situaties voor fietsers.

Door de wijziging is de voorrangsregeling voor alle weggebruikers dezelfde. Voor het gedeelte van de Jeugdlaan naar het Albertkanaal verandert er niets en blijft de voorrang aan rechts van toepassing.

In de Lummenweg en Jeugdlaan vanaf de Westlaan tot aan de middengeleider aan de bocht met de Onze-Lieve-Vrouwstraat geldt een snelheidsbeperking 70 km/u, zoals bepaald voor ontsluitingswegen buiten de bebouwde kom met een vrijliggend fietspad. In de Viverselweg en op de andere wegen blijft een zone 50 van toepassing.