Onthaal en beleving in De Wijers

Gepubliceerd op maandag 13 dec 2021 om 08:57

Vlaams regering keurt fase 1 van het landinrichtingsplan (LIP) goed

De Wijers is een waardevol natuurgebied en een adembenemend decor van meer dan 1.000 vijvers waar honderden zeldzame dieren en planten zich thuis voelen. Dit schitterende waterparadijs strekt zich uit over 7 gemeenten in het hart van Limburg en trekt natuurliefhebbers aan voor een wandeling, fietstocht of kort verblijf. Om De Wijers meer herkenbaar te maken heeft de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in samenwerking met de betrokken partners een landinrichtingsplan (LIP) ‘Onthaal en beleving – fase 1’ opgemaakt. Dit landinrichtingsplan zal drie bekende sites - Domein Kiewit (Hasselt), Domein Bovy (Heusden-Zolder) en Demerstrand (Diepenbeek) - inrichten als volwaardige toegangspoorten voor De Wijers. Aan elke toegangspoort komen infoborden, zit- en picknickbanken, fietsstallingen en andere belevingselementen in de huisstijl van De Wijers. Er vertrekken steeds belevingsvolle wandelroutes om op ontdekkingstocht te gaan langs het vijverlandschap. Voor het hele gebied werden acht toegangspoorten geselecteerd. De Vlaamse regering keurde vrijdag het landinrichtingsplan ‘Onthaal en Beleving - fase 1’ goed. Vanaf 2023 voert de Vlaamse Landmaatschappij samen met de betrokken steden of gemeenten de nodige inrichtingswerken uit. Per onthaalpunt voorziet de Vlaamse overheid 340.000 euro landinrichtingssubsidies. In een latere fase worden landinrichtingsplannen opgemaakt voor de volgende toegangspoorten.
 
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir
“Via dit plan willen we De Wijers meer op de kaart zetten. De toegangspoorten zullen de herkenbaarheid van De Wijers sterk vergroten en bezoekers de nodige informatie geven over wat er allemaal te beleven valt in de buurt. Dit zal ongetwijfeld meer bezoekers aantrekken. De investeringen die we met dit landinrichtingsplan doen, zorgen ervoor dat we in de toekomst nog meer kunnen genieten van het water, de natuur en het cultuurhistorisch landschap in het ‘Land van 1001 vijvers. Vlaanderen zet hier dan ook graag op in, in samenwerking met onze lokale partners.

De onthaalpunten

Toegangspoort Domein Kiewit

Domein Kiewit in Hasselt kent een rijke geschiedenis en is onder andere bekend voor zijn kinderboerderij met speeltuin. Je kunt er mooi wandelen en picknicken naast de poelen en vijvers.De toegangsweg, de parking, het Engels landschapspark en de omgeving van het Kasteel en de hoeve krijgen een volledig nieuwe inrichting met een beter zicht op de aanwezige vijvers, extra inheemse bomen en een uitkijkpunt op de ‘monsterberg’. Er worden zit- en picknickbanken en een nieuwe fietsenstalling geplaatst in de nieuwe huisstijl van De Wijers en korte en veilige verbindingen worden gemaakt voor voetgangers en fietsers richting het sportcentrum van Kiewit. De link met de vijvers van Bokrijk wordt versterkt door de huidige wandelroute ‘Wijerroute’ te verleggen via Hoeve Ceulemans (‘Zicht op De Wijers’).

Toegangspoort  Domein Bovy

Domein Bovy in Bolderberg (Heusden-Zolder) draagt als slogan ‘De Wijers in ’t klein’. Je kunt er wandelen op het knuppelpad over het water, Martin de IJsvogel volgen, dieren knuffelen, de Bolderberg beklimmen, het adembenemende zicht op Terlaemen bewonderen en tot rust komen aan de Kluis.De nieuwe inrichting zal Domein Bovy niet alleen duurzamer maken door o.a. de waterkwaliteit te verbeteren, maar ook veiliger en meer toegankelijk door gescheiden wandelpaden aan te leggen en wandelpaden toegankelijk te maken voor mindervaliden. Nieuwe recreatieve infrastructuur met bezoekersinformatie en een nieuwe fietsparking met elektrische laadpalen worden voorzien in de huisstijl van De Wijers. Drie kleinere instappunten in de buurt (het kerkplein van Viversel, parking de Kluis in de Kluisstraat, en het toeristisch infokantoor aan de Vrunstraat) krijgen nieuwe infoborden, zitbanken en fietsenstallingen in de huisstijl van De Wijers.

Toegangspoort Demerstrand

Aan het Demerstrand in Diepenbeek staat sport centraal. Knooppunt 100 ligt in het hart van Limburg, met heel wat sportieve activiteiten binnen bereik. Je kan er wandelen of fietsen tussen de vijvers in de Dauteweyers.

De parking en de omgeving van Demerstrand krijgen een nieuwe fietsenstalling en zit- en picknickbanken in de nieuwe huisstijl van De Wijers. Extra bomen zorgen voor meer natuur en we zoeken naar een uitkijkpunt over het gebied Ganzebroek . Demerstrand krijgt nieuwe wandel- en fietsverbindingen zoals een educatieve speel- en wandelroute van 1,5 km de zogenaamde “boomkikkersafari” met waterbeleving aan de vijver en een fietspad tussen de Ganzebroekstraat en het station van Diepenbeek met een nieuwe fietsbrug over de Demer.

De instappunten Dauteweyers, de Visserij en De Pengel (van het wandelgebied De Maten) richten we opnieuw in volgens de nieuwe huisstijl. De Caetswijers krijgt uitzichtpunten over de vijvers met zitmogelijkheid