Gepubliceerd op vrijdag 31 juli 2020 7.55 u.

Registreer je bij terugkeer

Iedereen die terugkeert naar België moet zich binnen 48 uur voor vertrek registreren via 

Public Health Passenger Locator Form

Alle informatie over het formulier kan je vinden op de centrale website info-coronavirus.

Groen, oranje, rood

Er werden nieuwe maatregelen vastgelegd voor alle toeristische of “niet-essentiële” reizen naar het buitenland voor landen die toegankelijk zijn voor Belgische reizigers. Zo weet je voor je vertrek welke maatregelen er gelden voor je vakantie. Het gaat hier om de Europese lidstaten en/of leden van de Schengenzone en het Verenigd Koninkrijk (31 landen). Buiten dit gebied is er een formeel reisverbod voor toerisme vanuit België.

De lijst met Europese lidstaten en/of landen die tot de Schengenzone behoren wordt nu ingedeeld in rode, oranje en groene zones. Deze zones worden regelmatig bijgewerkt en gepubliceerd op de website van Buitenlandse Zaken.

Alle reisadviezen zijn hier te vinden en worden regelmatig aangepast, dus check de lijst ook regelmatig tijdens je reis. Zo blijf je op de hoogte van de wijzigende situatie in België of je vakantieland.

Wat moet ik doen als ik terugkeer uit vakantie?

Wanneer je terugkeert uit een groene zone hoef je geen bijkomende voorzorgen te nemen bij terugkeer.

Keer je terug uit een oranje zone, dan word je gevraagd contact op te nemen met je huisarts om getest te worden en om in quarantaine te gaan.

Keer je terug uit een rode zone:

 • Ben je verplicht om bij terugkeer in België onmiddellijk in zelfisolatie te gaan.
 • Moet je onmiddellijk je huisarts contacteren. Vermeld daarbij je reisgeschiedenis zodat een test kan worden uitgevoerd.
 • Aan het medisch centrum van Beringen komen extra containers voor coronatesten, speciaal voor mensen die terugkeren van vakantie uit rode-zone-landen.

Wat gebeurt er als ik getest word ?

De huisarts zal je en je medereizigers testen op het covid-19 virus. Blijf in afwachting van je afspraak met de huisarts thuis in quarantaine.

Indien je negatief test op het covid-19 virus, blijf je thuis in quarantaine. Ten vroegste vijf dagen na de eerste test, en negen dagen na je terugkeer, volgt een tweede test. Is deze test ook negatief, dan hoef je niet langer in quarantaine te blijven. Is de test positief, volg dan de instructies van je huisarts en blijf in zelfisolatie.

Indien je positief test op het covid-19 virus bij de eerste test, moet je minstens 7 dagen in zelfisolatie blijven en de instructies van je huisarts volgen. De contactopvolgers zullen je contacteren om al je nauwe contacten in kaart te brengen en verder op te volgen.

Welke regels moet ik respecteren tijdens mijn quarantaine of zelfisolatie?

 • Vermijd het gebruik van het openbaar vervoer vanaf je terugkeer in België.
 • De periode van quarantaine of zelfisolatie start van zodra je in België aankomt na je reis.
 • Quarantaine of zelfisolatie wil zeggen dat je binnenshuis (inclusief tuin of terras) blijft op één enkel adres. Dit kan je privéadres zijn of bij familie of vrienden. Als je positief test, worden alle huisgenoten als nauwe contacten beschouwd.
 • Tijdens de quarantaine of zelfisolatie moet het contact met andere mensen, waaronder ook de mensen in het zelfde huis, zoveel mogelijk vermeden worden. Bewaar steeds een afstand van 1,5m.
 • Handdoeken, beddengoed en eet- of drinkgerei mogen niet gedeeld worden met de andere huisgenoten, en indien mogelijk moet de persoon die in quarantaine of zelfisolatie is een apart toilet en badkamer gebruiken.
 • Voor de huisgenoten die samen met jou op reis waren, zijn tijdens de quarantaine de afstands- en hygiënemaatregelen onder elkaar niet van toepassing.
 • Ga niet in quarantaine of zelfisolatie op een adres waar ook personen wonen die tot een risicogroep behoren. (bv. personen ouder dan 65 jaar, personen met een ernstige onderliggende medische aandoening zoals ernstige hart-, long- of nieraandoeningen, personen met een verlaagde immuniteit).
 • Bezoek van anderen is niet toegestaan tijdens je quarantaine of zelfisolatie.
 • Werken en naar school gaan is niet toegestaan. Telewerk is wel mogelijk.
 • Blijf tijdens de quarantaine of zelfisolatie binnenshuis. Je mag enkel de woning verlaten voor de volgende essentiële verplaatsingen en je moet daarbij een (stoffen) mondmasker dragen:
  • Bezoek aan de huisarts of voor dringende medische zorgen;
  • Aankoop van basisbenodigdheden, zoals voedsel en medicijnen, maar enkel indien niemand anders hiervoor kan zorgen;
  • Regelen van dringende juridische/financiële kwesties;
  • Voor mensen die essentieel werk verrichten of een erkende dwingende reden hebben: verplaatsingen voor de daaraan verbonden essentiële en kortdurende activiteit.
 • Tijdens de quarantaine of zelfisolatie moet je bereikbaar blijven voor de contactopvolgers en je medewerking verlenen aan het oplijsten van je nauwe contacten.