Open+ doorstaat vuurproef

Gepubliceerd op zondag 28 jan 2024 om 08:00

Afgelopen jaar lanceerde onze bibliotheek Open+, waarbij naast de bemande openingsuren er ook extra openingsuren zijn zonder personeel. Je komt dus naar de bib wanneer het jou past. Open+ is 365 dagen per jaar toegankelijk, ook op feest- en brugdagen. “En het loopt als een trein”, vertelt bibliothecaris Saskia. “Sinds de start eind oktober zijn er ondertussen ruim 400 gebruikers en het aantal aanvragen zit in stijgende lijn. We kunnen dus echt wel spreken van een succesverhaal in Heusden-Zolder”.

Door de flexibele openingstijden boort de bibliotheek ook een breder publiek aan en wordt het een plek waar ontmoeten, werken en studeren meer ruimte krijgen. Daarnaast heeft Open+ niet alleen de fysieke toegang vergroot, maar ook de manier waarop bezoekers omgaan met de aanwezige collectie. Saskia vult aan: “Het is mooi om te zien hoe onze gebruikers de vrijheid van zelfbediening omarmen en meer betrokken raken bij wat de bibliotheek allemaal te bieden heeft."

Open+ is vooral geliefd bij studenten. Voor hen sluit de nieuwe dienstverlening van de bib perfect aan met hun drukke agenda tijdens de examenperiode. De tweede en derde verdieping zijn dan ook populaire studieplekken en bieden voldoende ruimte en rust.

Daar vinden we Gitte, Anke, Goele en Maite. Deze dames zijn sinds de start van Open+ gebruikers van het eerste uur en fan van de nieuwe dienstverlening. Anke (studente tandheelkunde): “Die extra avonduren zijn voor mij superhandig, omdat ik dan goed kan doorblokken. Bovendien geeft samen studeren me die extra boost en ook wat sociaal contact in een drukke examenperiode.” Goele (studente kinesitherapie en revalidatiewetenschappen) vult aan: “ Het is inderdaad leuk om tijdens de examenperiode samen met vrienden te studeren. Anderen zien blokken, doet blokken en die sociale druk helpt mij zeker en vast!”

Bij elk nieuw systeem is er altijd ruimte voor verbetering. De medewerkers van de bib sturen op regelmatige basis de werking bij, op basis van feedback van hun gebruikers. “Voor mij mag er zeker en vast een uitbreiding van de uren komen”, vertelt Gitte (studente biomedische wetenschappen). “Een uurtje extra maakt al een wereld van verschil”. Mede-studente Maite (studente kleuteronderwijs) heeft ook nog een suggestie: “Een plek waar we mogen eten en even pauzeren misschien? Dat is iets handiger dan snel naar huis gaan. En voor mij mag die achtergrondmuziek ’s avonds ook uit hoor.”

“Alle feedback is meer dan welkom”, vertelt Saskia. “Dankzij het online meldingsformulier verzamelen we alle opmerkingen en bekijken we binnen ons team wat haalbaar is.”

Ben je lid van de bib, minstens 14 jaar en wil je gebruikmaken van Open+? Schrijf je eerst in voor een verplichte infosessie via heusden-zolder.bibliotheek.be. Tot in de bib!