Gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2020 8.57 u.

Om corona-besmettingen beter onder controle te krijgen in deze exitfase heeft de federale overheid een contactcentrum opgericht. Medewerkers van dit centrum moeten in kaart met wie besmette mensen de twee laatste weken zijn opgegaan. Zo gaat men tewerk:

  • Een besmet persoon gaat naar de dokter of het ziekenhuis
  • Er wordt een lijst gemaakt van alle personen met wie hij/zij de laatste weken contact gehad heeft.
  • Telewerkers van het contactcentrum bellen, sms’en, … de namen op de lijst om zicht te krijgen op de personen waarmee zij dan weer contact hebben gehad..

De komende tijd kan je dus telefoon krijgen. Opgelet, helaas zijn er fraudeurs die hier misbruik willen van maken.

Hoe kan je weten of je te maken hebt met een échte onderzoeker?

Check deze:

  1. het contactcentrum belt altijd met het nummer 02 214 19 19 of het nummer 8811 voor sms. Is het een ander nummer, Dan is de kans groot dat het een oplichter is.
  2. Het contactcentrum heeft jouw gegevens al. Er kan nooit gevraagd worden naar jouw e-mail, bankrekeningnummer of codes.
  3. Je zal nooit te horen krijgen dat je besmet bent. Enkel de huisarts brengt jou hiervan op de hoogte. Bij twijfel bel dan je huisarts.
  4. Vragen gaan over de laatste weken, de periode waarin je mogelijk besmet geraakte. Kijk uit met vragen over wanneer je gaat werken, wanneer niemand thuis is... Dat kan wijzen op mogelijke inbrekers.

Als er niets verdachts is, werk je best mee, om het aantal besmette mensen te verminderen. Bij twijfel kan je je huisarts bellen. Meer info over oplichting: www.safeonweb.be.