Oproep tot rust en samenhorigheid

Gepubliceerd op dinsdag 26 mrt 2024 om 13:03

Na de recente onrust in Heusden-Zolder wil het lokaal bestuur een beroep doen op de kalmte en verantwoordelijkheid van al haar inwoners. De gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben begrijpelijke ongerustheid veroorzaakt, maar het is nu belangrijker dan ooit om rustig te blijven en niet toe te geven aan ongegronde geruchten op sociale media. Deze kanalen misbruiken door aan te zetten tot geweld is strafbaar en zal door de politie onderzocht worden.

Burgemeester Mario Borremans: “We begrijpen dat er veel onjuiste informatie circuleert op sociale mediaplatforms. Daarom roepen we op tot voorzichtigheid en het raadplegen van betrouwbare bronnen en officiële verklaringen van het lokaal bestuur en de politie.”

Momenteel zijn verschillende instanties actief bezig met het analyseren van alle beschikbare beelden en informatie met betrekking tot de incidenten. Onder leiding van het Parket Limburg is een task force recherche opgericht, samengesteld uit rechercheurs van zowel Politie CARMA als Politie Heusden-Zolder. Deze inspanningen zijn gericht op het identificeren van verdachten en het nemen van gepaste gerechtelijke stappen.

Voor de grote evenementen in onze gemeente volgen we voorlopig nog steeds het advies van de crisiscel.  Om die reden besloot de marktcommissie in overleg met de marktleider en de marktkramers om de MijnMarkt-editie van 27 maart te annuleren. De eerstvolgende MijnMarkt staat ingepland op woensdag 10 april.

Ondanks alle uitdagingen benadrukt het lokaal bestuur dat het dagelijkse leven zijn gewone gang moet kunnen gaan.  In het onderwijs herstelt de rust zich en pikt de werking in de verschillende wijken ook weer de draad op.  Uiteraard staan de verschillende gemeentediensten in nauw contact met alle betrokken partijen en ondersteunen ze waar nodig. Jongeren met vragen kunnen bijvoorbeeld ook terecht bij onze JAC-medewerker via de chatfunctie op www.caw.be/jac/contacteer-ons/chat.  

"In deze moeilijke tijden roep ik alle inwoners op tot kalmte en samenhorigheid. Laten we samenwerken om onze gemeenschap veilig en vredig te houden. Ik ben vooral dankbaar voor de inzet van onze politiediensten en het harde werk van alle betrokkenen. Die inzet leidde gisterenavond nog tot 7 extra arrestaties en een rustige nacht op onze Koolmijnlaan", aldus burgemeester Borremans.

Onze politiediensten blijven uiteraard de situatie op de voet volgen en ondersteunen waar nodig.  Inwoners met vragen kunnen dan ook steeds bij hen terecht voor meer informatie.