Opwaardering natuurpark Meylandt start

Gepubliceerd op maandag 20 jun 2022 om 14:41

Enkele maanden geleden stelde onze groenambtenaar in samenwerking met Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) een dossier op om het natuurdomein Meylandt op te waarderen. Dat plan treedt tijdens de zomer in werking.

We herstellen de houtkanten door er hakhoutbeheer op uit te voeren en nieuwe aanplantingen te doen. Door goed te snoeien, groeien er nieuwe scheuten op de bomen waardoor de houtkanten verjongen. Ook de oude bomen in de dreven krijgen een verzorging. In de bosranden verdwijnen enkele bomen zodat er een meer geleidelijke overgang ontstaat vanuit het bos naar de omliggende omgeving. Zo creƫren we een ideale biotoop voor vlinders, zoals de kleine ijsvogelvlinder, die zich thuis voelen in glooiende, structuurrijke bosranden. In het najaar plant RLLK er ook 2.800 inheemse bomen en struiken aan.

Helaas spaart de exoot reuzebalsemien het domein niet. Ze is een concurrent voor inheemse planten en groeit ontembaar, wat de afvoer van water belemmert. Redenen genoeg om deze plant in te tomen door ze te maaien en met de hand te verwijderen. Een heel werkje, maar het moet gebeuren om te vermijden dat deze invasieve soort verder gaat woekeren en de inheemse natuur bedreigt.

Alles weten over dit project? Neem op maandag 4 juli deel aan de infowandeling van RLLK. Startpunt aan de hondenlosloopweide om 19.30 uur.

Info: www.rllk.be