Pestbusters maken opnieuw een vuist tegen pesten!

Gepubliceerd op zondag 28 jan 2024 om 08:00

In 2022 ondertekenden 25 jeugd-, sport- en cultuurverenigingen het charter ‘Nee tegen pesten’ en ontvingen een ‘Pestbuster’-label.

Wil jouw vereniging ook samen met ons extra inspanningen leveren tegen pesten en werken aan een pestvrije omgeving? Word dan snel een Pestbuster-vereniging. Schrijf je in via aap@heusden-zolder.be. Je doet dit best tijdens de Week tegen Pesten. Zo kunnen we ook jouw vereniging uitnodigen voor acties die bouwen aan een pestvrij klimaat.

Tijdens de Week tegen Pesten van 2 tot 9 februari sturen we een krachtig signaal uit en brengen we het mentaal welzijn van kinderen en jongeren onder de aandacht. Sociale media is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook niet voor kinderen, die er al op jonge leeftijd mee in aanraking komen. Om hen weerbaarder te maken en handvaten te geven voor veilig gebruik van het internet, biedt het lokaal bestuur in scholen een vorming over cyberpesten aan voor alle leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. Ook voor leerkrachten en ouders zal deze vorming beschikbaar zijn.

Daarnaast wil het lokaal bestuur ook buiten de schoolpoorten jongeren informeren over waar ze terechtkunnen wanneer hun mentaal welzijn onder druk komt te staan. “We hangen spiegelstickers op in toiletruimtes van openbare plaatsen waar kinderen en jongeren vaak komen”, zeggen de collega’s van Team Jeugd. Denk maar aan de gebouwen van jeugdverenigingen, jeugdhuizen, sporthallen, CC MUZE, de bib, het Sint-Franciscuscollege, het gemeentehuis en het Sociaal Huis.