Pictogramborden bewakingscamera’s

Je hebt ze ongetwijfeld wel al ergens gezien: de witte pictogramborden met grijs cameralogo in rode belijning. Maar, waarvoor staan deze eigenlijk? De plaatsing van de borden heeft alles te maken met de wet op de bewakingscamera’s van 21 maart 2007, en de wetgeving van 25 mei 2018 die daaruit voort vloeide. Deze regelt het algemene gebruik en kent een aantal verplichtingen.

Waar staan de borden?

Heel wat van deze pictogramborden staan aan invalswegen van Heusden-Zolder of op andere locaties in de gemeente. Ze worden onder meer geplaatst aan ‘niet-besloten plaatsen’. Hiermee worden openbare wegen, pleinen en plaatsen waar publiek vrij kan komen bedoeld. Ze kunnen ook geplaatst worden aan ‘besloten plaatsen’, al dan niet voor publiek toegankelijk. Voorbeelden hiervan zijn een oprit van een parking, een binnenkoer die ’s avonds wordt afgesloten enz… Als er zo’n bord staat, kàn je dus in de buurt staan van een bewakingscamera en gefilmd worden.

Waarom bewakingscamera’s?

De gemeente en lokale politie gebruiken bewakingscamera’s om buurten veiliger en netter te maken. De camera’s kunnen helpen in de strijd tegen openbare overlast, sluikstorten, vandalisme,… De gemeente steekt immers veel tijd en geld in het oplossen van de gevolgen van dit asociaal gedrag. Dit is ten nadele van alle burgers.  

Gefilmd?

De bewakingscamera’s registreren beelden. Belangrijk: deze worden énkel gebruikt bij dossieronderzoek, bijvoorbeeld om na te gaan hoe laat precies een sluikstort of andere overlastfenomenen plaats vonden. Als ze strafrechtelijke feiten registreren, kunnen deze voorwerp uitmaken van een strafrechtelijk dossier. De beelden worden uiteraard nooit publiek gemaakt. De beelden worden conform de wetgeving bij de ‘verantwoordelijke voor verwerking’ (= gemeente) bijgehouden.

Gefilmd? Iedereen die gefilmd is, heeft inzagerecht in de beelden. Dit recht kan alleen maar uitgeoefend worden als de beelden ook daadwerkelijk werden opgenomen. Om dit recht uit te oefenen moet je een gemotiveerd verzoek indienen bij de verantwoordelijke voor de verwerking via gemeente@heusden-zolder.be