Gepubliceerd op vrijdag 5 juli 2019 12.36 u.
Oplossing voor Irislaan en Heidestraat

Naar aanleiding van verschillende meldingen in verband met sluipverkeer en overdreven snelheid in de Irislaan en de Heidestraat in Bolderberg, voerden onze diensten objectieve metingen en tellingen uit. Zowel de resultaten als de feedback uit het project Route2school bevestigden het probleem.

In overleg met verkeerskundigen en de lokale politie wordt gekozen voor een scenario waarbij het doorgaand autoverkeer in de Irislaan en de Heidestraat wordt geweerd. Het kruispunt wordt echter niet volledig afgesloten, om plaatselijk verkeer in de wijk mogelijk te houden.

Dankzij deze aanpak creëren we geen verschuivingen van het sluipverkeer naar omliggende straten en is de impact voor de inwoners van de bloemenwijk relatief beperkt. Het gevolg is een veiligere en meer leefbare wijk, met enkel nog plaatselijk autoverkeer.

In de week van 8 juli plaatsen onze diensten een proefopstelling. Eind 2019 volgt een evaluatiemoment met de buurtbewoners, sturen we bij waar nodig en zorgen we voor een mooie en definitieve inrichting. Samen maken we van de bloemenwijk een verkeersveilige en leefbare buurt.

UPDATE
De proefopstelling in de bloemenwijk wordt door onze diensten goed in het oog gehouden. Op basis daarvan besliste men extra flankerende maatregelen te nemen en extra signalisatie te plaatsen. De maatregelen bestaan erin dat we een toegangsverbod uitgezonderd plaatselijk verkeer invoeren in Irislaan, Vredestraat en Wolverik komende van Zandstraat en in Heidestraat komende van Sint-Jobstraat. Dan zou er geen doorgaand verkeer meer mogen inrijden.

Verder merken we bezorgdheid over het verkeer in de Zandstraat. Ook hier werken we aan een oplossing en zijn we reeds meer dan een jaar in overleg met het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer, ondermeer voor een heraanleg van het kruispunt. We blijven dit vanuit de gemeente aandachtig opvolgen.