Samenwerking huisartsenwachtposten

Gepubliceerd op maandag 6 feb 2023 om 13:37

De wachtposten Mijn-Wachtpost in Beringen en Wachtpost Herkenrode in Hasselt zullen vanaf 01/04/2023 samenwerken voor de organisatie van de wachtposten tijdens de diepe nachten (van 23 – 8 uur) tijdens volgende weekdagen (maandag, dinsdag, woensdag en donderdag).  

Tijdens de weekends, op de feestdagen, de avond voor de feestdagen, de brugdagen en de vrijdagen blijven consultaties/raadplegingen  in Beringen ’s nachts in Beringen mogelijk. De huidige werking blijft  behouden en verandert niet.

Wat houdt dit concreet in voor de patiënten van Beringen, Ham, Tessenderlo, Leopoldsburg, Deurne (Diest), Lummen, Halen, Houthalen-Helchteren en Heusden-Zolder voor de weekdagen ?

  • De wachtpost opent vanaf 18u. Vanaf dan kunnen de patiënten de wachtpost telefonisch bereiken op het gekende nummer: 011 71 56 50;
  • De wachtpost werkt enkel op afspraak, eerst telefonisch bellen is dus noodzakelijk;
  • De wachtpost in Beringen sluit in de week om 23u voor raadplegingen. Indien er geen afspraakmogelijkheid meer vrij zijn in Beringen kan je nog steeds een afspraak krijgen in Hasselt.
  • De patiënten kunnen na 23u gewoon blijven bellen op het gekende nummer (011 71 56 50). Na 23u wordt de oproep automatisch doorgeschakeld en beantwoord door een medewerker uit Hasselt. Afspraken gaan dan door in de wachtpost van Hasselt, (Adres: Stadsomvaart 9 3500 Hasselt)
  • Huisbezoeken in onze regio blijven, ook in de week, mogelijk. Dit is voor hoogbejaarde patiënten, patiënten met een beperking, patiënten uit een instelling of immobiele patiënten.

Graag geven we ook nog enkele algemene zaken mee:

  • Een wachtpost dient enkel voor niet-levensbedreigende zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag bij de huisarts. Voorbeelden zijn sportongevallen, hechtingen, plotse hevige buikpijn, plotse ziekte bij kleine kinderen… Voor andere zaken (zoals klachten die al langer bezig zijn, attesten, medicatieaanpassingen…) kan je wachten tot de volgende dag bij de huisarts;
  • Onze wachtpost werkt op “afspraak”. Patiënten moeten eerst bellen en krijgen een ‘richt uur’ mee. Zo geraakt de wachtzaal niet overvol, is er minder gevaar voor het doorgeven van besmettelijke ziekte(n) en moeten de patiënten doorgaans minder lang in de wachtzaal wachten. Door omstandigheden en noodgevallen kan het toch nog zijn dat dit uitloopt;
  • Tijdens de weekends, op feestdagen, de vrijdagavond  en de avond voor feestdagen, en op brugdagen blijven consultaties ’s nachts in Beringen mogelijk. De huidige werking blijft in die nachten behouden.