Schildpaddenval op Domein Bovy

Gepubliceerd op vrijdag 4 aug 2023 om 10:55

Exotische waterschildpadden horen niet thuis in de vijver van Bovy

Onlangs werden enkele waterschildpadden gezien in de moerasvijver van Domein Bovy. Dit lijkt misschien leuk maar van nature komen er bij ons geen schildpadden voor. Die exotische waterschildpadden zijn waarschijnlijk gekocht als huisdier en vrijgelaten wanneer er niet meer voor hen gezorgd kon worden. Dat is geen goed idee want de dieren kunnen behoorlijke schade toebrengen aan onze streekeigen dieren en planten.

RLLK heeft nu een val opgezet om de diertjes levend te vangen. Ze krijgen een nieuwe, veilige thuis via een opvangcentrum. RLLK is ondertussen 10 jaar bezig met het natuurvriendelijk beheer van het domein en het uitroeien van exoten voor een ecologisch evenwicht.

Laat nooit dieren waarvoor je niet meer kan zorgen zomaar vrij in de natuur. Breng ze naar een asiel of opvangcentrum. En let ook op met tuin- of moerasplanten. Dump ze niet zomaar in de natuur maar breng ze gewoon naar het recyclagepark. Vaak gaan die planten onze streekeigen planten overwoekeren. En dat heeft dan weer gevolgen voor Onze Natuur.