Gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2020 7.46 u.

Na overleg hebben VZW Katholieke Scholen Heusden-Zolder en lokaal bestuur Heusden-Zolder een voorstel uitgewerkt om de Gemeentelijke Basisschool Beekbeemden te laten toetreden tot de scholengemeenschap van de vrije basisscholen. Het punt wordt ter goedkeuring voorgelegd op de eerstvolgende gemeenteraad.

Decretaal is elke school in Vlaanderen verplicht om tot een scholengemeenschap te behoren. Vermits in september een nieuwe zesjarige periode start, komt het voorstel op een ideaal moment. Basisschool Beekbeemden is tot op vandaag partner met gemeentelijke basisscholen uit Lommel en Hechtel-Eksel.

Een samenwerking brengt heel wat voordelen met zich mee. Door deel uit te maken van het katholieke net krijgt Beekbeemden toegang tot een lokaal netwerk met scholen binnen de eigen gemeente. Dit geeft meer ruimte tot samenwerking op het gebied van zorgbeleid en ICT, maar het biedt ook kansen voor een gedragen kader inzake personeelsbeleid. Het gaat hier niet om een fusie, elk bestuur houdt vast aan een eigen onderwijsproject en behoudt zijn eigen identiteit.

Het aangaan van dergelijke samenwerking is decretaal vastgelegd en werd opgetekend in een overeenkomst tussen beide partijen. Zowel de Raad van Bestuur van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, als de gemeenteraad moeten einde mei hierover hun akkoord geven. Bij gunstig resultaat kan Scholengemeenschap Heusden-Zolder vanaf 1 september van start gaan voor een periode van zes jaar.