Gepubliceerd op woensdag 21 november 2018 9.30 u.
Leegstaande woningen zorgen voor een negatief straatbeeld. Een woning die lang leegstaat, verliest vaak ook aan waarde. De gemeente wil langdurige leegstand bestrijden én de eigenaars stimuleren hun leegstaande woningen vrij te geven door te verhuren of verkopen.

De gemeente legt hiervoor een leegstandsregister aan. In het register worden alle gebouwen opgenomen die langer dan 12 opeenvolgende maanden niet bewoond zijn of gebruikt worden waarvoor ze vergund zijn. Wanneer je woning/gebouw is geregistreerd betekent dit dat:

  • als je woning na een jaar nog steeds onbewoond is, je als eigenaar een leegstandsheffing moet betalen. In bepaalde gevallen (bv. renovatie) kan je een vrijstelling krijgen.
  • als je de woning wil verkopen, heeft de gemeente of OCMW voorkooprecht tegen de prijs die je overeengekomen bent met een koper.
  • je woning voor 9 jaar ter beschikking kan gesteld worden op de sociale huurmarkt.

Je vindt meer info en het volledige leegstandsreglement op www.heusden-zolder.be/leegstand.

Hoe los je dit op?

Je woning wordt uit het leegstandsregister geschrapt indien ze minstens 6 opeenvolgende maanden bewoond wordt. Je kan de woning zelf bewonen of verhuren. Hierbij is het belangrijk dat de woonkwaliteit in orde is.

Info: afdeling grondgebiedszaken – 011 80 80 87 – leegstand@heusden-zolder.be