Je moet een toestemming van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg voorleggen als je opzoekingen naar je stamboom wil doen. Deze toestemming is één jaar geldig. Het verzoek tot toestemming richt je aan de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg, Parklaan 25, 3500 Hasselt.

Bij de dienst bevolking kan je zelf opzoekingen doen op dinsdagnamiddag van 13.30 tot 17 uur, mits het maken van een telefonische afspraak. Niet in juli en augustus.

Online opzoeking in het rijksarchief

Je kan ook via een website van hetĀ Belgische rijksarchief opzoekingen doen. In een zoekrobot 'zoeken naar personen' vind jeĀ het werk van vele vrijwilligers gedurende de voorbije jaren en decennia. Duizenden bladzijden archiefdocumenten werden op een systematische wijze geanalyseerd. Er werd een korte beschrijving gemaakt van het document (inhoud, datering, geografische omschrijving) en vervolgens werden de namen genoteerd van alle personen die in het document vermeld zijn. Voor zover beschikbaar werden ook andere gegevens van deze personen genoteerd: geboortedatum, geboorteplaats, ...