Strijd tegen familiaal geweld

Gepubliceerd op maandag 22 mei 2023 om 13:53

FJC strijdt tegen intrafamiliaal geweld

Hoogoplopende spanningen, frustraties, af en toe een tik … Conflicten in gezinnen komen vaker voor dan je denkt. Om intrafamiliaal geweld aan te pakken, werken het Sociaal Huis en politiezone Heusden-Zolder samen met het Family Justice Center Limburg (FJC). Het FJC brengt verschillende diensten onder één dak. Je kan er op een laagdrempelige manier terecht voor veiligheid, ondersteuning en hulp.

Nico Geeraerts (schepen voor Gezin)

Getroffen gezinnen in onze gemeente worden nu sneller en nauwer opgevolgd, met een focus op gezinnen met een hoger risico op herhaald geweld.

Wanneer de politie een melding ontvangt of intrafamiliaal geweld vaststelt, gaat het FJC aan de slag. Orthopedagoge Femke Leten bekijkt op maat van het gezin waar het meest nood aan is.

“Ik neem telefonisch contact op met het getroffen gezin en ga in gesprek. Ik richt me op het hele gezin en probeer samen met hen een escalatie van het conflict te voorkomen. We praten dan over veiligheid, geweldsdynamieken of de impact van het geweld op kinderen. Gelukkig sta ik er niet alleen voor. Binnen het FJC kan ik rekenen op een team van experten uit verschillende organisaties zodat ik de gezinnen kan doorverwijzen naar de best passende hulpverlening in de buurt.”

Heb je vragen over geweld, misbruik of (kinder)mishandeling? Het telefoonnummer 1712 is er voor iedereen. Professionele medewerkers luisteren naar je verhaal, geven je informatie of verwijzen je door. 1712 is bereikbaar op werkdagen van 9 tot 17 uur. Een telefoontje naar 1712 is gratis en anoniem.