Suyana in Peru

vzw Suyana is opgericht door Liesbet Willems, afkomstig uit Zolder. Ze  woont momenteel terug in Heusden-Zolder.  

"Tijdens mijn opleiding tot psychologe heb ik stage gedaan in Peru. Nadat ik afgestudeerd was, keerde ik terug voor langere tijd om me fulltime binnen een NGO in Ayacucho in te zetten. Deze NGO organiseert opvang voor straatkinderen, allen slachtoffers van familiaal geweld in een context van aanhoudend structureel geweld (politiek geweld en de langdurige psychosociale gevolgen van oorlogsgeweld). Ik organiseerde psychosociale begeleiding en counseling voor jonge slachtoffers en hun families en deed tevens de supervisie van het team van de lokaal opgeleide sociale werksters.

Enkele jaren later ben ik dan verhuisd naar Lima, waar Suyana Peru het levenslicht zag. De vzw heeft tot doel het welzijn van de arme bevolking in Peru te helpen bevorderen en daarover bewustmakingscampagnes te voeren in het noorden. ‘Suyana’ (lokale taal in Peru: het quechua) betekent HOOP. De huidige focus ligt op de ondersteuning van diverse projecten ter bevordering van het welzijn van de armste inwoners van de sloppenwijk Villa el Salvadór in Lima."

Het project

Van bij de opstart van het project in 2012 streefden we ernaar te investeren in opleiding van de lokale mensen om de organisatie volledig in lokale handen te laten, dit is gelukt in 2016. Momenteel wordt het project geleid en bemand door uitsluitend Peruaanse mensen. Er wordt psychologische hulp aangeboden aan de inwoners van de sloppenwijk, centrale thema's hierbij zijn huislijk geweld, misbruik en mishandeling. Daarnaast worden er workshops gegeven op scholen, is er tijdens de grote vakantie speelpleinwerking, krijgen de kinderen in het opvanghuis therapie en is het sociaal bedrijf Puriyshop opgericht, waar kwetsbare vrouwen een opleiding krijgen en mooie leren babyschoentjes en accessoires leren maken. Dankzij de verkoop krijgen zij een inkomen.