Thuiscompagnie

Inhoud

Gezinnen of alleenstaanden die omwille van geestelijke en/of lichamelijke ongeschiktheid of wegens bijzondere sociale omstandigheden hun huishoudelijke taken niet kunnen uitvoeren, kunnen beroep doen op gezins- en bejaardenhulp.

Gezinnen met of zonder kinderen, alleenstaanden die omwille van kansarmoede niet in staat zijn hun huishouden te runnen, kunnen beroep doen op een verzorgende met een specifieke vorming.

De bedoeling van deze vorm van hulpverlening is om vanuit de vraag en behoeften van het gezin te vertrekken. Door het huishouden ‘samen’ te runnen worden er vaardigheden aangeleerd die bijdragen tot een grotere zelfstandigheid voor de betrokkenen in het gezin. Het doel van deze hulpverlening is ervoor zorgen dat het gezin, na verloop van tijd, terug zelfstandig of met minimale ondersteuning het huishouden opneemt.

Voorwaarden

De duur en de aard van de hulp is afhankelijk van de noden en de behoeften van de hulpvragers en zolang er nog groeimarge aanwezig is.

Procedure

Er is een intakeprocedure. In deze procedure wordt vooral getoetst naar de motivatie om ‘samen’ aan de slag te gaan.

De toeleiding kan gebeuren in overleg met een andere dienst of op eigen initiatief van de cliënt.

Bedrag

Je betaalt per uur. Het juiste bedrag hangt af van je inkomen, de gezinssamenstelling en de graad van zorgbehoevendheid. In sommige situaties kan er een korting van 50% toegekend worden op het wettelijk vastgestelde bedrag.