Toegankelijke haltes openbaar vervoer

Gepubliceerd op dinsdag 10 okt 2023 om 11:08

Heusden-Zolder vindt het belangrijk dat iedereen zich zelfstandig en vrij kan verplaatsen. Jong en oud, onder alle omstandigheden, met of zonder beperking. Daarom zet het lokaal bestuur zich in om haar bijdrage te leveren aan het Vlaams Masterplan Toegankelijkheid. Dat betekent dat de helft van de haltes van het kern- en aanvullend net van het openbaar vervoer langs gemeentewegen toegankelijk moet zijn tegen 2030. De Vlaamse overheid zorgt dat ook minimaal de helft van de haltes aan de gewestwegen dat zullen zijn.

Het lokaal bestuur stelt een actieplan op om deze doelstelling gefaseerd te behalen tegen 2030. Heusden-Zolder krijgt daarvoor één jaar lang begeleiding van Inter, het Vlaams expertisecentrum voor toegankelijkheid en Universal Design.

Er zijn in Heusden-Zolder 130 haltes, waarvan er minimum 65 toegankelijk moeten zijn tegen 2030. Dit aantal wordt met 10% naar boven afgerond omdat het soms technisch niet mogelijk is om een halte toegankelijk te maken. Dit betekent dat er minstens 72 haltes gescreend moeten worden op toegankelijkheid.

In een volgende fase brengen de toegankelijkheidsexperts van Inter in kaart wat er op het terrein moet gebeuren om die doelstellingen te halen. Het lokaal bestuur en Inter peilen daarbij ook naar de mening van de gebruikers.