Gepubliceerd op woensdag 27 februari 2019 13.32 u.
Vlaams Minister Ben Weyts wil Vlaanderen in de markt zetten als unieke locatie voor grote congressen. Het is zijn ambitie om de komende jaren meer dan 300 internationale congressen naar Vlaanderen te halen. Flanders Heritage Venues bevat al 6 erfgoedlocaties en onze oude mijnsite is daar één van!

Flanders Heritage Venues

Op dinsdag 26 februari werden onze schepen van cultuur & toerisme Marleen Hoydonckx en vertegenwoordigers van De Centrale, Villa Zwart Goud, Watt 17 & MUZE ontvangen in de plantentuin van Meise in het kader van ‘Flanders Heritage Venues’.

Vlaams Minister Ben Weyts wil Vlaanderen in de markt zetten als unieke locatie voor grote congressen. Hij doet dit door het project Flanders Heritage Venues': een netwerk van meetinglocaties in een bijzondere erfgoedomgeving. Het is zijn ambitie om de komende jaren meer dan 300 internationale congressen naar Vlaanderen te halen. Op die manier krijgt Vlaanderen een gunstig klimaat voor het de zogenaamde MICE-sector. MICE staat voor meetings, incentives, conventions & exhibitions.

Het netwerk 'Flanders Heritage Venues' bevat al 6 erfgoedlocaties zoals het congrescentrum naast de Zoo in Antwerpen, Thor Central en Bokrijk in Genk. Op termijn komen daar nog eens 11 locaties bij, zoals Alden Biesen in Bilzen en de oude mijnsite van Heusden-Zolder.

Onze gemeente werkt momenteel aan een uitgebreid masterplan om een mooie toekomst voor de mijnsite uit te tekenen. Onder de werktitel ZLDR MINE worden alle kansen voor cultuur, toerisme, erfgoed, educatie, natuurbeleving, mobiliteit, horeca… met elkaar verbonden. Het masterplan moet klaar zijn tegen september 2019 en wordt opgemaakt in samenwerking met Paul Boutsen van VZW Het Vervolg.

De mijnsite krijgt nu van Toerisme Vlaanderen een gratis trajectbegeleiding om het unieke karakter van de plek optimaal in te zetten voor binnen- en buitenlandse congressen. Uniek aan onze locatie is de mogelijkheid tot samenwerking tussen private en publieke partners.

In november 2019 moeten we een plan van aanpak voor het MICE-gebeuren voorleggen aan een internationale jury. Indien ons plan wordt aanvaard, dan zullen de oude mijngebouwen door Toerisme Vlaanderen op internationaal niveau worden gepromoot. Dit zal ook de deur openen voor mogelijke investeringssubsidies van Vlaanderen.