Tweede leven

Dood hout speelt een cruciale rol in onze ecosystemen. Het vasthouden van koolstof, het ondersteunen van biodiversiteit en het creëren van leefgebieden voor tal van diersoorten ... het zijn slechts enkele van de voordelen van boomstronken en ander dood hout in onze natuur.

Onderzoek toont aan dat al het dode hout op aarde samen zo’n 73 miljard ton koolstof vasthoudt, bijna 30 keer de jaarlijkse CO₂-uitstoot van de volledige Europese Unie. Door dood hout in bossen te laten liggen, blijft deze koolstof opgeslagen en draagt het bij aan een gezondere natuur. Helaas versnelt klimaatverandering de afbraak van dit hout, waardoor de CO₂ sneller vrijkomt.

Maar dood hout is meer dan een opslagplaats voor koolstof. Het is een waardevolle microhabitat voor talloze planten- en diersoorten. Van vogels en zoogdieren tot insecten en schimmels: maar liefst 40% van de bosdieren is in een bepaald stadium van hun leven afhankelijk van dood hout. Sommige soorten, zoals de larven van de zweefvlieg ‘Roodkapje’ of de zwarte tondelzwamkever, hebben zelfs heel specifieke voorkeuren voor bepaalde soorten dood hout.

Door boomstronken en ander dood hout bewust te laten liggen, geven we de natuur de kans om zich verder te ontwikkelen en zeldzame soorten te beschermen. Op die manier krijgen boomstronken een tweede leven als bron van biodiversiteit en als natuurlijke schat voor toekomstige generaties.

En wie weet trekt het wel flamingo's aan!