Van Heusden-Zolder naar Hasselt over de mooiste Limburgse wegen

Gepubliceerd op maandag 23 okt 2023 om 15:54

Van 11 tot 15 september 2024 komen de UEC Road European Championships naar Vlaanderen. De provincie Limburg is dan het decor voor 14 Europese kampioenschappen die elk van start gaan op het Circuit in Heusden-Zolder en finishen in het centrum van provinciehoofdstad Hasselt. De tijdritten lopen over vlakke wegen, de wegritten trekken naar het golvende Haspengouw en dragen het DNA van de Ronde van Limburg in zich.

De tijdrijders, die het EK openen, zullen van de startramp rijden met de gloednieuwe velodroom in de achtergrond. Tijdens de individuele tijdritten wacht elke categorie, zowel jeugd als elite, vervolgens een identiek parcours van 29,9 km. De eerste meters lopen over Circuit Zolder. Vervolgens gaat het via het centrum van Heusden-Zolder, natuurgebied De Wijers en het Albertkanaal richting de aankomst in Hasselt.

De wegritten starten net als alle tijdritten op Circuit Zolder. De Elite Vrouwen krijgen een parcours van 160 km voorgeschoteld, de Elite Mannen wacht 220 km tot de finish op de Koning Boudewijnlaan in Hasselt. Na een aanloop vanuit Heusden-Zolder langs onder andere Zonhoven trekt het peloton richting Hasselt, waar ze voor een eerste keer het stadscircuit bereiken. Het parcours van de wegritten is opgebouwd uit een Hasseltse lus enerzijds en een Limburglus anderzijds. De Hasseltlus is een vlak circuit over het grondgebied van de provinciehoofdstad en het aangrenzende Diepenbeek. Op de Limburglus loopt het nooit vlak, wat voor een sportieve meerwaarde zal zorgen.

Uiteraard hoort bij een EK Wielrennen ook een goedgevuld activiteitenprogramma. Lode Schops (schepen voor Sport): “Heusden-Zolder zet koers naar een ambitieuze visie: de sportiefste gemeente worden. Het EK creëert een ideaal draagvlak om onze inwoners warm te maken voor sport en beweging. Achter de schermen zijn we al volop aan het werk om heel onze gemeente voor, tijdens én na het EK op de fiets te krijgen.”