Ga voor je vertrek na welke reisvoorwaarden gelden voor het land waar je naartoe wenst te reizen, alsook voor de landen waar je door zal reizen. Afhankelijk van de landen kunnen verschillende voorwaarden gesteld worden om het land binnen te mogen. Deze regels wijzigen vanaf 1 juli. Raadpleeg voor je vertrek dus steeds de website www.reopen-eu.be of de website van de FOD Buitenlandse Zaken, www.diplomatie.belgium.be. Je vindt er de reisadviezen die per land gelden. Kijk goed na of een test nodig is en zo ja, welke test (een PCR- test of een snelle antigeentest).

COVID-certificaten

Veel landen eisen een COVID-certificaat. Daarvan bestaan er drie types:

  • Een vaccinatiecertificaat bewijst dat je volledig gevaccineerd bent tegen het COVID-19-virus. Je bent volledig gevaccineerd als je laatste prik minstens 2 weken geleden is.
  • Een herstelcertificaat toont aan dat je hersteld bent van COVID-19. Je had een positieve PCR-test die niet ouder is dan 180 dagen en je quarantaine is voorbij.
  • Een testcertificaat bewijst dat je een PCR-test onderging waarvan het resultaat negatief was. Vraag online een code aan om een afspraak te maken bij een testcentrum of labo.

Je COVID-certificaat kan je verkrijgen door:

Op www.covidsafe.be vind je meer info, bv. over hoe je een papieren vaccinatiecertificaat kan aanvragen.

PCR-testen voor reizigers

Vanaf maandag 28 juni is het voor Belgische inwoners vanaf 6 jaar mogelijk om 2 gratis PCR-testen te krijgen. De voorwaarde hiervoor is dat je nog niet de kans kreeg om je volledig te laten vaccineren en een geldig vaccinatiecertificaat te bekomen. Deze gratis testen kan je aanvragen via www.mijngezondheid.belgie.be. Je ontvangt vervolgens een activatiecode die 10 dagen geldig blijft en waarmee je terecht kan in alle triage- en testafnamecentra, maar ook in privé-labo’s of afnameplaatsen van ziekenhuislabo’s, in functie van de beschikbare vrije ruimte.

Voldoe je niet aan de voorwaarden voor een gratis test? Dan kan je op dezelfde manier een betalende activatiecode aanvragen. Deze code is 30 dagen geldig. Je zal moeten betalen op het moment van de afname. Check op voorhand waar je je kan laten testen: met deze code kan je niet in alle testafnamecentra terecht, maar wel in de meeste labo’s.

Hou rekening met de geldigheidsduur van de testcodes. Vraag je gratis testen bv. niet aan als je pas een maand later op reis gaat. Hou ook rekening met de doorlooptijd voor de analyses bij onze labo’s en reken dat er 24 à 36 uur nodig zijn om je resultaat te ontvangen.

De 2 gratis testen gelden niet voor snelle antigeentesten. Niet alle landen aanvaarden deze testen en de testmogelijkheden in België zijn beperkter. Indien je toch wilt betalen voor een snelle antigeentest, moet je weten dat dit soort test mogelijk is bij bepaalde labo’s en vanaf 12 juli ook bij een duizendtal apotheken.

Overzicht van alle labo's en testcentra

Vraag je gratis PCR-test aan