Januari 2018

 • In het kader van de provinciale verkeersthema-actie "verlichting" in december en januari controleerde de politie in de omgeving van het St.-Franciscuscollege 505 fietsen. 49 scholieren reden zonder de verlichting te gebruiken of met een defecte fietsverlichting. 11 van hen kregen een proces-verbaal van waarschuwing. Ze moeten hun rijwiel in orde brengen en ter controle aanbieden. 49 overtreders kregen een jongeren proces-verbaal. In totaal zullen 67 personen worden uitgenodigd om een verkeersvormingsklas te volgen in de loop van de volgende maanden. Het betreffen 42 -16-jarigen en 25 +16-jarigen.

 • In het kader van de provinciale verkeersthema-actie "verlichting" voerde de verkeersdienst fietsencontrole uit in de buurt van het St.-Franciscuscollege. 7 scholieren reden zonder verlichting. Ze kregen een jongeren-proces-verbaal en worden uitgenodigd een verkeersvormingsklas te volgen.

 • De inspecteurs van de lokale politie stelden 32 verkeersinbreuken vast wegens inhalen over een fietspad en onterecht parkeren op een parkeerplaats voor personen met een beperking, Een mindervalidenkaart werd in beslag genomen wegens misbruik.
  11 bestuurders negeerden de parkeerregels in Wendelenhof, St.-Willibrordusplein, Nicolaïstraat, P. Paquaylaan, Braderieplein, Brugstraat en Koolmijnlaan.
  5 boetes werden opgesteld wegens niet dragen van de gordel (3) en niet gebruiken van het kinderzitje (2). 11 bestuurders werden betrapt met de gsm in de hand.
  2 inbreuken wegens niet gebruiken van de richtingaanwijzers en het voeren van rode standlichten werden vastgesteld.Op Schachtplein werden 7 hangjongeren gecontroleerd. Eén bestuurder legde een negatieve ademtest af.

 • De politie voerde op industrieterrein De Schacht, Koolmijnlaan-Cité en Sluisbamd controles uit om straatracers te vatten. Een straatracer die aan 140 km/u over Sluisbamd scheurde werd onderschept. Op Schachtplein werd een driftende bestuurder aangetroffen. Het rijbewijs van de 19-jarige bestuurder werd onmiddellijk ingetrokken. Op Koolmijnlaan-Cité kruisten de inspecteurs een BMW die met een onaangepaste snelheid door de winkelstraat scheurde. Na een korte achtervolging waarbij de straatracer een snelheid haalde van 130 km/u crashte de 19-jarige bestuurder in Koerselsebaan tegen bewegwijzering. Hij werd niet gekwetst.
  Voorts stelden de inspecteurs 13 inbreuken vast wegens negeren van de gewichtsbeperking in Westlaan (3) en M. Scheperslaan (3), parkeren op een plaats voor personen met een beperking (2), op fietspad, stoep en kruispunt parkeren en inhalen op een fietspad. 19 bestuurders legden een ademtest af. Iedereen blies safe.

 • In het kader van de aanpak van onaangepast rijgedrag onderschepte de verkeersdienst 2 straatracers. Eén bestuurder voerde zonder knipperlicht te gebruiken een gevaarlijk maneuver uit in een bocht in Halstraat aan onaangepaste snelheid. Hij kon geen rijbewijs voorleggen. Een slippende chauffeur in Stationsstraat reed onverantwoord met de gsm in de hand en zonder het dragen van de gordel.
  Een bedrijfsvoertuig dat over het fietspad reed in Bieststraat bleek niet verzekerd.
  Voorts stelden de inspecteurs overtredingen vast wegens parkeren op de binnenplaats van Wendelenhof (4) en aan het St.-Franciscuscollege, wegens negeren van de gewichtsbeperking in Westlaan en gsm'en aan het stuur.
  Naar aanleiding van meldingen van overlast op Schachtplein en achter het gemeentehuis werden 12 jongeren geïdentificeerd.

 • De politie controleerde de boorddocumenten van voertuigen en stelde 11 inbreuken vast wegens niet dragen van de gordel (5), geen keuring (3), onwettige reproductienummerplaat en kale banden. 7 ademtesten werden opgelegd. Iedereen blies safe. Eén chauffeur legde een negatieve speekseltest af. Eén persoon was in bezit van een verboden wapen.

 • In het kader van de aanpak van onaangepast rijgedrag onderschepte de verkeersdienst 2 straatracers. Eén bestuurder voerde zonder knipperlicht te gebruiken een gevaarlijk maneuver uit in een bocht in Halstraat aan onaangepaste snelheid. Hij kon geen rijbewijs voorleggen. Een slippende chauffeur in Stationsstraat reed onverantwoord met de gsm in de hand en zonder het dragen van de gordel.
  Een bedrijfsvoertuig dat over het fietspad reed in Bieststraat bleek niet verzekerd.
  Voorts stelden de inspecteurs overtredingen vast wegens parkeren op de binnenplaats van Wendelenhof (4) en aan het St.-Franciscuscollege, wegens negeren van de gewichtsbeperking in Westlaan en gsm'en aan het stuur.
  Naar aanleiding van meldingen van overlast op Schachtplein en achter het gemeentehuis werden 12 jongeren geïdentificeerd.

 • In het kader van de aanpak van straatracen werden controles uitgevoerd op Schachtplein. 5 bestuurders legden een negatieve ademtest af.
  Parkeerovertreders werden betrapt op Braderieplein (3), op het binnenplein van Wendelenhof (4) en op kruispunt Koolmijnlaan-St.-Lutgardisstraat. 2 vrachtwagens negeerden het parkeerverbod aan afrit 28 Vogelsancklaan en krijgen een gemeentelijke boete van € 100. 4 bestuurders krijgen een boete van € 116 wegens gsm'en aan het stuur. 4 chauffeurs droegen geen gordel. Eén van de overtreders had een kind zonder kinderzitje op de passagierszit gezet wat hem een boete van € 175 oplevert.
  Een niet-verzekerd voertuig met kale banden werd in beslag genomen en getakeld.

 • 12 studenten van de richting "veiligheidsberoepen" van het St.-Franciscuscollege kregen van de politie een praktische opleiding om te fungeren als gemachtigd opzichter (G.O.). De kandidaten pasten de bevoegdheden van de G.O. toe door groepen voetgangers te helpen oversteken op kruispunten, evenals op de drukke Koolmijnlaan mét en zonder zebrapaden. Op 28 april volgt de laatste sessie voor een groep van 14 leerkrachten. Alle geslaagden ontvangen een provinciale machtiging samen met de vereiste uitrusting om de schoolomgeving veiliger te maken.

 • De verkeersdienst stelde 3 parkeerinbreuken vast in Koolmijnlaan-Cité. Een passagier op een bromfiets droeg geen valhelm, de bromfiets bleek niet verzekerd en niet-ingeschreven. Vijf vrachtwagenbestuurders kregen een retributie van € 100 wegens parkeren zonder gemeentelijke parkeerkaart op een vrachtwagenparking.

 • De verkeersdienst voerde snelheidscontroles uit in 3 zones-30 van schoolomgevingen. In totaal reden 359 automobilisten voorbij het flitstoestel tijdens schooleinde of -begin. 176 bestuurders (50%) reden te snel. 3 van hen moeten hun rijbewijs inleveren. In Westlaan aan basisschool St.-Jan Berchmans waren er 110 overtreders op 195 of 56%. Aan basisschool De Schans reden 56 op 107 chauffeurs te snel en aan het St.-Franciscuscollege negeerden 10 op 57 bestuurders de 30 km/uur.

 • De politie gaf aan 12 kandidaten "gemachtigd opzichter" een praktische opleiding. In volle spits werd geoefend hoe het verkeer stil te leggen en groepen voetgangers oversteken. In totaal zullen 27 kandidaten door de burgemeester provinciaal gemachtigd worden om als gemachtigd opzichter de verkeersveiligheid in schoolomgevingen te verbeteren.

 • Bij snelheidscontroles werd een bestuurder met de gsm in de hand in G. Gezellelaan aan de kant gezet. De auto bleek niet verzekerd, niet ingeschreven, niet gekeurd en had twee verschillende kentekenplaten. De politie nam de personenwagen in beslag en liet hem takelen. In het kader van de aanpak van de overlast op Schachtplein achtervolgde een politieploeg een verdachte, zware personenauto. De bestuurder, die verschillende verkeersovertredingen beging, had zijn rijbewijs nog geen jaar. Dit werd dan ook ingetrokken.

 • Nadat na een Turks huwelijk een autokaravaan door de Koolmijnlaan reed, werden volgens voorbijgangers enkele schoten in de lucht gelost. Op basis van informatie van een alerte burger werd een onderzoek ingesteld. Twee verdachten werden verhoord en konden al snel gelinkt worden aan de feiten. Een wapen (alarmpistool) werd in beslag genomen. De verdachten mochten beschikken na verhoor maar zullen zich later nog moeten verantwoorden voor de rechtbank.

 • In het kader van de aanpak van weekendongevallen voerde de politie op diverse plaatsen alcohol- en drugcontroles uit. Op 4 controleplaatsen legden 209 bestuurders een ademtest af. Liefst 11 personen hadden teveel alcohol op. Eén rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken. Eén chauffeur legde een negatieve speekseltest af. Een dronken chauffeur die 2 geparkeerde wagens aanreed en vluchtmisdrijf pleegde werd opgepakt.

 • Bij controles werden er overtredingen vastgesteld wegens het niet dragen van de gordel (4), niet ingeschreven voertuig (2), niet verzekerd voertuig (1) en technische gebreken (3)
 • De politie voerde in het kader van het verminderen van de ongevallen met zwakke weggebruikers fietsencontroles uit. 52 jongeren zonder fietsverlichting kregen een jongeren-proces-verbaal.

 • In het kader van de nultolerantie voor Koolmijnlaan-Cité stelde de politie 6 inbreuken vast wegens niet-verzekerd rijden, sturen onder invloed, stilstaan op een fietspad, niet dragen van de gordel en sturen met de gsm in de hand. Het niet-verzekerd voertuig werd in beslag genomen.
  Twee overtreders met gsm in de hand kregen een boete opgelegd van € 116. Een motorrijder die geen gepaste motokledij droeg werd beboet. Verder kregen 2 personen die geparkeerd stonden op een parkeerplaats voor personen met een beperking een boete opgelegd.
  Een chauffeur van een schoolbus met de gsm aan het stuur werd staande gehouden. De bus bestemd voor het vervoer van scholieren bleek niet gekeurd.

 • Onze wijkdienst stapte volledig over naar een elektrisch fietsenpark. Vandaag werden de laatste 4 van in totaal 8 elektrische fietsen geleverd. Het betreffen 7 heren- en 1 damesfiets. Sedert augustus vorig jaar hadden de wijkinspecteurs de 4 eerste fietsen al in gebruik.
 • Na de levering van de elektrische fietsen voor de wijkinspecteurs was het de beurt aan de verkeersdienst die een nieuwe moto in gebruik mocht nemen. Eén van de twee moto's was dermate versleten dat een vervanging noodzakelijk bleek om zo toch steeds over 2 operationele moto's te kunnen beschikken. Deze moto zal worden ingezet bij allerhande opdrachten zoals alcoholcontroles, wielerwedstrijden, begeleidingen, evenementen op Circuit Zolder en andere verkeersaspecten.

 • Lag het aan de hitte? Tijdens het weekend voerde de politie alcoholcontroles uit in het kader van de Slim-acties. 132 bestuurders legden een ademtest af. 7 van hen reden onder invloed van alcohol. Het rijbewijs van 3 dronken bestuurders werd onmiddellijk ingetrokken. De inspecteurs legden een bestuurder een speekseltest op. Deze bleek positief zodat zijn rijbewijs ook ter plaatse werd ingetrokken. Voorts werden 12 verkeersinbreuken vastgesteld wegens niet dragen van de gordel (4), parkeren op een fietspad (2), niet-verzekerd rijden (2), geen keuring, parkeren van een vrachtwagen buiten de vrachtwagenparking. Twee auto's werden in beslag genomen en getakeld. Twee personen bezaten een gebruikershoeveelheid cannabis en krijgen een proces-verbaal.

 • In Koolmijnlaan kregen 4 bestuurders een boete wegens gsm'en aan het stuur. Een motobestuurder die een kind zonder valhelm vervoerde mag zich ook aan fikse boete verwachten. Hij droeg bovendien geen beschermende kledij.

 • De lokale politie Heusden-Zolder en de federale politie te paard gaan samen op pad.
  Op woensdag 20/06 zijn wij begonnen aan een actieplan rond de P69 aan het circuit van Zolder en de bossen van Bolderberg. Jaarlijks keren problemen van drugsgebruik en –handel terug in deze regio, maar zeker ook de meldingen van openbare zedenschennis. Meermaals ontvangen wij meldingen van verontruste buurtbewoners, wandelaars of fietsers, van ongure praktijken in de bossen of op het jaagpad langs het kanaal.
  Sluikstort is tevens een derde probleem dat aangepakt wordt. Nog veel wandelaars & fietsers laten afval achter of erger nog, mensen komen gewoon afval dumpen in onze bossen of het kanaal.
  Om deze vormen van criminaliteit aan te pakken hebben wij steun gevraagd bij onze federale collega’s te paard uit Brussel. Zij komen tot het begin van de herfst op regelmatige basis onze politiezone versterken door te patrouilleren in de bossen van Bolderberg en omgeving. Samen met een fietsploeg van onze lokale politie voeren zij een intensieve en doordachte patrouille uit in de ‘kwetsbare’ gebieden.
 • In samenwerking met de basisscholen, gemeenschapswachten, ouders en vrijwilligers organiseerde de wijkdienst voetgangers- & fietsexamen.
  Tijdens een theoretisch gedeelte verduidelijkte de politie met een presentatie de rechten en plichten van fietsers in het verkeer. Na verschillende voorbereidende oefeningen legden de 248 leerlingen van het zesdejaar van 10 basisscholen een fietsexamen af. De fietsers reden in het echte verkeer over een parcours met allerlei verkeerssituaties. Een rotonde nemen, links en rechts afslaan, een hindernis voorbijrijden, oversteken en inhalen kwamen onder meer aan bod. Sommige leerlingen hadden een tweede poging nodig maar uiteindelijk slaagden alle 248. Ze kregen een fietsdiploma en worden in staat geacht om zelfstandig en veilig naar de middelbare school te fietsen.
  De leerlingen van het vierde leerjaar legden op hun beurt een voetgangersexamen af. De juiste plaats innemen als voetganger, oversteken met en zonder zebrapad en de bevelen van een bevoegd persoon opvolgen behoorden tot de oefening. 205 leerlingen van 8 scholen namen deel aan het voetgangersexamen.
  Het uiteindelijke doel is om verkeersongevallen met zwakke weggebruikers te verminderen.

 • In Bieststraat werd het rijbewijs ingetrokken van 2 straatracers die aan 100 km/u reden binnen de bebouwde kom. In Beringersteenweg werden 3 snelheidsduivels betrapt aan 127 km/u waar 70 mag. Ook zij spelen hun rijbewijs kwijt. In De Drij Dreven mag de bestuurder die aan 129 km/u reed waar slechts 70 mg eveneens zijn rijbewijs inleveren.
  Er werden tevens nog 7 inbreuken vastgesteld wegens het negeren van een voorrangsbord, parkeren op een fietspad, negeren van het rode verkeerslicht, het niet dragen van verplichte motokledij en het inhalen over een arceerstrook. 5 vrachtwagenbestuurders die hun voertuig niet op een vrachtwagenparking hadden gezet kregen een boete van € 100.
 • 5 snelheidsduivels in de bebouwde kom betrapt.
  Op 25/06 tussen 14 & 22 uur voerde de verkeersdienst van onze zone een snelheidscontrole uit. Zij deden in totaal 6 locaties aan, die regelmatig door de buurtbewoners aangebracht worden als te controleren plaatsen op snelheid. Deze keer vielen alle straten in het snelheidsregime van de bebouwde kom, zijnde 50 Km/u. In totaal werden 1567 voertuigen gecontroleerd op hun snelheid. 453 bestuurders mogen zich aan een boete verwachten. Dit is net geen 29 % van het aantal gecontroleerde voertuigen.
  Er werd 3 x een snelheid boven de 100 km/u gemeten en 2x een snelheid rond de 90 km/u. Heel opvallend is dat 1 bestuurder op korte tijd tweemaal geflitst werd, op de dezelfde controleplaats, boven de 100 km/u.
  Buiten deze vaststellingen werden drie bestuurders opgeschreven die diep in de remmen gingen voor het flitstoestel en zo anderen nodeloos in gevaar brachten, 2 bestuurders waren aan het bellen achter het stuur. Een fietser werd ook opgeschreven terwijl hij zich liet voorttrekken door een bromfiets.

 • Op woensdag 04/07 heeft onze politiezone een snelheidscontrole gedaan. Er werd gecontroleerd op maar liefst 14 verschillende locaties, telkens gekozen naar meldingen van onverantwoord rijgedrag & eigen uitgevoerde metingen. In totaal werden 3.684 auto’s gecontroleerd op hun snelheid en dit tussen 6u ’s morgens en 22 u ’s avonds.
  736 Bestuurders mogen binnenkort een boete in de bus verwachten, wat bijna 20% van de gecontroleerde bestuurders is. Daar bovenop moeten nog eens 3 bestuurders hun rijbewijs gaan inleveren wegens hun overdreven snelheid
  In de voormiddag hebben we 27 % van de overtreders betrapt en de rest in de namiddag. Nochtans werden meer voertuigen gecontroleerd op hun snelheid in de voormiddag, nl 55% van het totaal aantal gecontroleerde voertuigen. Er werd rekening gehouden met een gelijke spreiding van gevoelige controleplaatsen zowel in voormiddag als namiddag.
  Opvallend is dat bij de controle op de Kanaalweg, in de zone 50, maar liefst 48% van de gecontroleerde bestuurders te hard heeft gereden. Daar bovenop werden 8 vrachtwagens gecontroleerd en zij reden allemaal te snel. Net als onze vorige controle ligt het aantal overtreders in de Bieststraat zeer hoog, met 126 overtreders op 293 gecontroleerde voertuigen.

 • 7 overtreders kregen een bijkomende boete wegens gsm'en aan het stuur (5), het niet dragen van de vereiste motokledij (2) en foutparkeren (4).
 • Op dinsdag 09/07 is onze politiezone een snelheidscontrole begonnen om 18 uur. Er werd gecontroleerd op maar liefst 7 verschillende locaties. Er werden 1001 auto’s gecontroleerd op hun snelheid. 250 Bestuurders mogen binnenkort een boete in de bus verwachten, wat 25 % van de gecontroleerde bestuurders is. Vier van deze overtreder zijn bestuurders van een vrachtwagen.

  Voor de eerste keer in tijdje zijn er geen intrekkingen van rijbewijs vastgesteld noch een topsnelheid die de verbeelding tart. Nochtans werden ook de gewestwegen gecontroleerd.