Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum VZW

Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum VZW was te gast was te gast in onze rubriek De Vereniging (infozine #vanhtotz).

Het unieke aan ons opvangcentrum is dat we elke oproep voor een dier in nood opvolgen, ongeacht het tijdstip, de diersoort of de locatie

April 2023 - In onze gemeente valt er elk weekend wel wat te beleven. Heusden-Zolder bruist en dat is dankzij de verschillende activiteiten van onze gemotiveerde verenigingen. Hun inzet verdient zeker een dikke pluim en daarom zetten we met veel plezier elke maand een vereniging in de kijker. Voor deze editie gingen we een handje helpen bij Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum vzw.

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum vzw is al meer dan 30 jaar actief en is uitgegroeid tot één van de grootste opvangcentra in België voor wilde dieren in nood.

“Jaarlijks vangen we tussen de 5000 en 7000 wilde dieren op”, steekt bestuurslid Margo Laeremans van wal. “Met wilde dieren bedoelen we trouwens geen leeuwen, maar gewoon dieren die in onze natuur voorkomen zoals vogels, egels, reeën en vossen. We vangen de dieren op met de bedoeling ze na een behandeling en revalidatie weer vrij te laten in de natuur.”

Het centrum is vierentwintig uur per dag en zeven dagen per week actief in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. Medewerker Peter Reijnders: “Het unieke aan ons opvangcentrum is dat we elke oproep voor een dier in nood opvolgen, ongeacht het tijdstip, de diersoort of de locatie. De ophaling en opvang is altijd gratis en de melder krijgt achteraf een update over wat er verder met het dier gebeurt. Merk je dus een dier in nood en kan je het zelf niet helpen? Verwittig ons via 011 43 70 89.”

Naast een opvangcentrum voor wilde dieren, is de vzw ook een erkend asiel voor verwaarloosde dieren. “Van een kanarie over een struisvogel en hamster tot een boerenpaard, in ons asiel vind je zowat alles behalve honden en katten”, verduidelijkt medewerker Kim van den Berg. “Op verzoek van de politie en de Vlaamse inspectiedienst Dierenwelzijn evacueren wij wekelijks in beslag genomen dieren uit schrijnende situaties in heel Vlaanderen. Nadat ze in ons centrum hersteld zijn, kan je ze adopteren. Interesse in een van onze bewoners? Aarzel niet en contacteer ons voor meer informatie rond de adoptieprocedure.”

Het merendeel van het werk in het opvangcentrum gebeurt door vrijwilligers. Bestuurslid Rudi Oyen: “Dieren ophalen, voederen, verblijven reinigen en herstellen, administratie op orde houden … er is voor ieder wat wils. Voorkennis is niet nodig, maar een hart voor mens en dier en een goede dosis motivatie zijn dat wel. Vanaf 15 jaar ben je bij ons welkom als vrijwilliger.”

Ken jij ook een vereniging die een schouderklopje verdient of ben je zelf actief lid? Neem gerust contact op met onze redactie via publicaties@heusden-zolder.be en wie weet staat jouw vereniging wel in onze volgende editie!

Info

Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum vzw
Strabroekweg 32
www.vogelenzoogdierenopvangcentrum.be
011 43 70 89