Diafragma11

Fotoclub Diafragma was te gast in onze rubriek De Vereniging (infozine #vanhtotz)

Na jaren van samen in de klas te zitten, besloten elf vrienden om een fotoclub op te richten.

Maart 2021 - In onze gemeente valt er elk weekend wel wat te beleven. Heusden-Zolder bruist en dat is dankzij de verschillende activiteiten van onze gemotiveerde verenigingen. Hun inzet verdient zeker een dikke pluim en daarom zetten we met veel plezier elke maand een vereniging in de kijker. Deze maand gaan we op bezoek bij fotoclub Diafragma11.

We ontmoeten 4 leden van Diafragma11 aan het gebouw van CVO De Verdieping.  Na jaren van samen in de klas te zitten, besloten elf vrienden om een fotoclub op te richten. Diafragma11 werd een feit. Luc Jans: “Onze passie voor fotografie en de opgedane kennis konden we op deze manier fijn blijven uitoefenen. Elkaar steunen en helpen is als hechte vriendengroep een must.”

“Om onszelf telkens opnieuw uit te dagen, leggen we onze groep iedere maand opdrachten op”, vertelt Marc Mostmans. “Het thema van de maand bepalen we tijdens onze maandelijkse vergadering, uit een vooraf opgestelde lijst. Iedereen stuurt maximaal 3 foto’s in die we samen beoordelen. Eventuele opmerkingen of verbeteringen worden besproken.” Luc Jans vult aan: “Het leuke hieraan is dat we onze beste foto kunnen tentoonstellen in de sporthal van Zolder.  Een extra motivatie!”

Omwille van corona ziet de werking van de fotoclub er natuurlijk anders uit.  Vergaderingen zijn bijvoorbeeld tweewekelijks en digitaal.  Patrick Janssens legt uit: “Om beurt kiezen we een stay@home thema. De foto’s worden op de volgende virtuele vergadering besproken en op onze website en Facebookpagina gepost. Zo blijven we in deze periode toch goed bezig met onze hobby.”

Fotoclub Diafragma 11 is voorstander van een kleinschalige werking.  “Nieuwe kandidaten kunnen een aanvraag indienen via een van onze leden. We besluiten dan anoniem of hij/zij kan toetreden voor een proefperiode. Op de jaarlijkse vergadering wordt er dan definitief gestemd”, aldus Paola Petrelli.

Exposeren in het buitenland is deze club ook niet vreemd.  Dankzij een verbroedering met de fotoclub van Hesdin (Frankrijk) is er een gezonde uitwisseling van materiaal voor ieders tentoonstelling.

Binnenkort is het tijd voor feest! “In 2022 vieren we het tienjarige bestaan van onze club. Laten we hopen dat we dan in alle vrijheid mooie feestbeelden kunnen schieten”, vertelt Luc met een glimlach.

Ken jij ook een vereniging die een schouderklopje verdient of ben je zelf actief lid? Neem gerust contact op met onze redactie via publicaties@heusden-zolder.be en wie weet staat jouw vereniging wel in onze volgende editie!