Vergunning voor het uitbaten van een taxidienst

Sinds 1 januari 2020 geldt een nieuwe vergunning voor het uitbaten van diensten voor individueel bezoldigd personenvervoer. De vergunning is voor 5 jaar geldig in heel Vlaanderen, maar dus niet in Brussel.

Voor bestaande taxi- en VVB-exploitanten met een vergunning afgeleverd voor 31 december 2019 geldt een overgangsbepaling waarbij de lopende vergunningen kunnen aflopen zoals voorzien. Dat betekent dat alle regels, mogelijkheden en beperkingen van die vergunning van toepassing blijven. Vergunningen vanaf 1 januari 2020 vallen meteen onder nieuwe voorwaarden, en moet bv. bewijs van Nederlandse taalkennis aangeleverd worden.

De nieuwe taxivergunning is een unieke vergunning voor verschillende exploitatievormen zoals: straattaxi, standplaatstaxi, ceremonieel vervoer en OV-taxi. Afhankelijk van het type vervoer dat je wil uitvoeren, gelden specifieke voorwaarden. Meer informatie omtrent de vergunning en de voorwaarden vind je in onderstaand aanvraagformulier of via de website Mobiel Vlaanderen.

Hoe kan men een vergunning aanvragen?

Je kan je vergunning digitaal aanvragen ofwel het onderstaand aanvraagformulier ingevuld en ondertekend afgeven aan de balie van Team Economie.

Bestuurderspas

Vanaf 1 juli 2020 moet iedere bestuurder die een voertuig wil besturen waarmee hij diensten voor individueel bezoldigd personenvervoer op het grondgebied van het Vlaamse Gewest verricht een bestuurderspas hebben.

Meer informatie over de voorwaarden voor het verkrijgen van een bestuurderspas vind je in onderstaand aanvraagformulier of op de site van Mobiel Vlaanderen.

Je moet deze bestuurderspas aanvragen in de gemeente waar je gedomicilieerd bent. Als je in Heusden-Zolder woont, kan dit met onderstaand formulier of digitaal.