Gepubliceerd op dinsdag 6 augustus 2019 10 u.

De werken aan de kanaalbrug op de E314 in Heusden-Zolder blijven moeizaam verlopen. De afgelopen maanden werden vorderingen geboekt, maar ook het vervolg verloopt niet op kruissnelheid. Voor De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap Wegen en Verkeer blijft de kwaliteit van het geleverde werk primeren, dus wordt er nauwgezet verder gewerkt. De noordelijke brug opent ten vroegste in het najaar voor verkeer.

Sinds juni 2017 verhoogt De Vlaamse Waterweg nv samen met het Agentschap Wegen en Verkeer de twee bruggen van de E314 over het Albertkanaal in Heusden-Zolder. De verkeershinder blijft er beperkt door het installeren van een tijdelijke stalen brug. Het verkeer kan zo vlot in beide richtingen blijven rijden.

Kwaliteit primeert bij essentiële verbindingsschakel

Sinds vorige zomer wordt er gewerkt aan het aanbrengen van een nieuwe waterdichtingslaag op de noordelijke brug, de zogenaamde ‘rok’. Die moet voorkomen dat er water in het betonwerk van de brug sijpelt, en ze is dus cruciaal voor een duurzame toekomst van de pas verhoogde brug.

Het aanbrengen van de uitvullaag op het betondek bovenop de brug is achter de rug, maar verliep erg moeizaam, na verschillende bijsturingen en grondige testen en proeven. Ook de vervolgstappen blijken niet vlot te verlopen en leveren voorlopig niet het gewenste resultaat. Dat gaat om het aanbrengen van roofing op de uitvullaag, waar uiteindelijk het asfalt van de rijweg op wordt aangebracht.

Een gerechtsdeskundige zoekt samen met de aanbestedende overheden, aannemers en leverancier naar een duurzame oplossing. Begin deze maand staat er opnieuw een expertise op de agenda. Daarna worden de vervolgaanpak bepaald.

Voor De Vlaamse Waterweg nv en het Agentschap Wegen en Verkeer primeert de kwaliteit van het geleverde werk. Op een gemiddelde werkdag rijden er immers meer dan 40.000 voertuigen in elke richting over deze bruggen. Ze vormen een essentiële, verbindende schakel tussen Limburg en de rest van Vlaanderen.

Planning loopt onvermijdelijk uit

De uitvoering op de brug wordt nauwgezet opgevolgd. Er wordt dus zorgvuldig verder gewerkt om de kwaliteit van het eindresultaat te bewaken. Het staat vast dat de planning onvermijdelijk uitloopt door deze onvoorziene omstandigheden.