Gepubliceerd op donderdag 16 april 2020 11.28 u.

Onze burgemeester had samen met de burgemeester van Houthalen-Helchteren, Alain Yzermans, een uitgebreide video-conferentie met gedeputeerde van vergunningen Inge Moors in verband met de situatie van de REMO-stortplaats. De klachten van de voorbije dagen en weken waren de directe aanleiding om het bedrijf op het matje te roepen en een aantal belangrijke vragen te stellen aan de vergunningverlenende overheid.

Beide gemeenten willen duidelijkheid over het eindpunt van het storten van industrieel afval op REMO en vragen een duidelijke beperking in tijd. Daarnaast wil men de mogelijkheid om het nog niet aangesneden bos in het nieuwe vak XI definitief te behouden ernstig te onderzoeken en als extra groene buffer te voorzien naar de woonwijken van het Wolfsdal (Lillo) en het Vlierhof. De burgemeesters willen dat de provincie geurbeperkende maatregelen oplegt en dat die worden gehandhaafd.

Maar ook voor REMO zijn er vragen. Het bedrijf moet bijkomende oplossingen zoeken om de milieuhinder naar een niveau te brengen van voor 2016. Het geduld van zowel de buren als burgemeesters raakt stilaan op. Zowel Heusden-Zolder als Houthalen-Helchteren schakelen extra geurteams in en vragen uitdrukkelijk aan milieuhandhaving om scherpe controles te blijven voorzien en concrete stappen te nemen.