Gepubliceerd op dinsdag 17 maart 2020 16.36 u.

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, lokken een nooit geziene golf van solidariteit uit. Mensen willen zich inzetten om zij die het extra moeilijk hebben te helpen. Boodschappen doen, de hond uitlaten, brieven schrijven, op kinderen passen, de lijst van creatieve ideeën is eindeloos.

Om de vragen en acties van mensen te stroomlijnen heeft de overheid het initiatief #VlaanderenHelpt in het leven geroepen. Niet met de intentie om de initiatieven af te blokken. Integendeel, om een steunpunt te creëren en de veiligheid voor de vrijwilligers zowel als hulpbehoevenden zoveel mogelijk te garanderen.

De mensen die zich willen inzetten in het kader van Vlaanderen Helpt, doen dat in opdracht van de Vlaamse Overheid. Die zorgt ervoor dat je verzekerd bent. In essentie ben je verzekerd voor Burgerlijke Aansprakelijkheid, Rechtsbijstand en Lichaamlijke Ongevallen.


Registreer je voor deze verzekering

Na je inschrijving ontvang je een bevestiging. Vanaf dan ben je een vrijwilliger van Vlaanderen Helpt en bent verzekerd voor de actieperiode, die loopt vanaf zondag 15 maart 2020 om 9.00 uur tot en met 3 april 2020 om 20.00 uur. Let op, bepaalde vormen van inzet vallen hier niet onder. In dat geval zal je gecontacteerd worden.

En ten slotte blijft staat de leuze beter voorkomen dan genezen centraal. Volg de overheidsinstructies inzake het Corona -virus nauwgezet op. Handen wassen, niet vrijwilligen als je ziek bent of een vermoeden hebt dat je ziek aan het worden bent. Stel ook alle niet essentiële samenkomsten uit tot een later moment. Alvast bedankt dat je mee de handen uit de mouwen wil steken.

Meer info of vragen? vlaanderenhelpt@vsvw.be