Vrijwilligers nemen je mee in de mijngeschiedenis

Gepubliceerd op woensdag 23 mrt 2022 om 14:11

VZW Het Vervolg zet zijn schouders onder tal van projecten die zorg dragen voor het erfgoed van de mijnwerkers in de Limburgse mijnstreek. Hun vrijwilligers verwelkomen je 7 dagen per week aan het onthaal van ZLDR Luchtfabriek, de erfgoedattractie van onze voormalige koolmijn. Het lokaal bestuur verlengt nu de samenwerking. Hoog tijd dus voor een kennismaking met een van de vrijwilligers, Swa Hemelaers.

Swa, waarom koos je ervoor om in ZLDR Luchtfabriek aan de slag te gaan?

“Als zoon van een mijnwerker ben ik erg geïnteresseerd in alles wat er reilt en zeilt in de Limburgse mijnstreek. Ik ben, als gids in de mijnstreek en in andere erfgoedprojecten, al langer vrijwilliger bij VZW Het Vervolg. Toen de vraag kwam om in ZLDR Luchtfabriek bezoekers te verwelkomen aan het onthaal, heb ik geen moment getwijfeld. Dit gebouw en de omgeving stralen geschiedenis uit. De mijn heeft Heusden-Zolder en Limburg op de wereldkaart gezet. ZLDR Luchtfabriek heeft alles om een toeristische hotspot te worden en te blijven.”

Wat doe je er precies?

“Als vrijwilliger ontvangen en verwelkomen wij de bezoekers. We vertellen hen wat zij mogen verwachten en leggen het parcours uit. Aan de maquette van de mijn anno 1992, nemen we hen mee in de mijngeschiedenis zodat de bezoekers optimaal kunnen genieten van hun bezoek.

Ik mag ook regelmatig oud-mijnwerkers ontvangen. Luisteren naar hun verhalen die de mijn weer tot leven brengen, daar doe ik het voor.”

Praktisch

  • Een vrijwilliger van VZW Het Vervolg geeft elke zondag om 14 uur een rondleiding in ZLDR Luchtfabriek.
  • € 3 (gratis voor -12 jaar)
  • Geen reservatie nodig