Vuurwerk

Ook in Heusden-Zolder is er een algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk. En dit is meteen ook de veiligste tip die we kunnen meegeven. Doe het niet.

Waarom zelf geen vuurwerk afsteken?

Verwondingen

Elk jaar vallen er in België meer dan 1000 gewonden door vuurwerk. Vuurwerk dat in je gezicht ontploft, kan je bovendien verminken voor de rest van je leven.

Brandgevaar

Woningen, bomen, struiken kunnen vuur vatten. Een bommetje in de brievenbus kan het hele huis in lichterlaaie zetten.

Overlast

Steek je vuurwerk af lang vóór en ná Nieuwjaar, dan verstoor je de nachtrust in de hele omgeving. Het afval van je vuurwerk belandt in tuinen, dakgoten en op straat.

Dierenwelzijn

Huisdieren raken in paniek bij het horen van knallende geluiden. Ze brengen zichzelf in gevaar en kunnen zelfs van huis weglopen. Door hun paniekreactie kunnen ze bovendien ongevallen veroorzaken. Tips voor wie een huisdier heeft: - straf je dier niet als het schrikt en negeer elke vorm van angst, om het niet nog angstiger te maken - hou honden altijd aangelijnd - laat katten de hele dag binnen zorg er voor dat je dieren voorzien zijn van naam en adres.

In Heusden-Zolder mag het niet ...

Vuurwerk is in Heusden-Zolder verboden. Enige uitzondering is op 31/12 vanaf 22 uur tot 1/1 om 1 uur. Maar opgelet, er zijn verschillende voorwaarden:

  • énkel op privaat domein,
  • de gebruikers moeten meerderjarig zijn en
  • er moeten veiligheidsmaatregelen genomen zijn in afstemming met de brandweer.

Vuurwerk mag in geen enkel geval abnormale hinder opleveren voor buurtbewoners en dieren.