Gedraag jij je op sociale media?

Gepubliceerd op woensdag 7 feb 2024 om 13:30

Campagne Zijt Lief toont dat het anders kan

Dankzij sociale media kan je je mening delen op elk moment van de dag en met iedereen die het horen of niet horen wil. Het probleem gaat echter schuil in de toon van de reacties, die helaas alsmaar scherper wordt. Daarnaast is er ook heel wat ongeduld. Alles moet nu, meteen of direct. Tegen deze tendens vraagt lokaal bestuur Heusden-Zolder voor het derde jaar op rij meer aandacht en claimt daarom de week van Valentijn als de week van Zijt Lief, een ludiek initiatief om het gedrag op sociale media in de kijker te zetten.

Onder het motto ‘Gedraag jij je op sociale media?’, kan je van 12 t.e.m. 18 februari op 4 verschillende locaties een unieke Zijt Lief pin afhalen. Haal jouw exemplaar af aan het onthaal van het gemeentehuis, het Sociaal Huis, de bibliotheek of dienstencentrum De Zandloper en laat zien dat het anders kan op sociale media.

Bovendien valt er ook wat te winnen! Laat je pin zien op Facebook, Instagram of TikTok met de hashtag #zijtlief en maak kans op een toffe prijs! Deelnemen kan t.e.m. vrijdag 23 februari.

“Na het succes van de afgelopen jaren, vonden we het tijd om alle registers open te trekken”, vertelt communicatie coördinator Kevin Mathijs. “Dat doen we met een ludieke online campagne en natuurlijk met het verdelen van onze op maat gemaakte Zijt Lief pins. We willen onze inwoners bewuster maken van hun gedrag op sociale media. Via onze eigen kanalen krijgen we regelmatig feedback op onze berichten, die vaak op een andere manier geformuleerd kan worden. Alle meningen zijn waardevol, maar met wat geduld en een gezonde dosis aan fatsoen, komen we al een heel stuk verder.”

De Week van Zijt Lief valt niet toevallig in dezelfde maand als de Week tegen Pesten. Pestgedrag bestaat helaas in verschillende vormen en kent geen leeftijd. Dit jaar lag de focus van de Week tegen Pesten vooral op de problematiek rond cyberpesten. Om leerlingen weerbaarder te maken en handvaten te geven voor veilig gebruik van het internet, organiseerde het lokaal bestuur in scholen een vorming over cyberpesten voor alle leerlingen van het 5de en 6de leerjaar. Ook voor leerkrachten en ouders was deze vorming beschikbaar. Het initiatief ‘Zijt Lief’ sluit dan ook mooi aan in een groter kader.

Gedraag je dus op sociale media. Denk na voor je verstuurt, want woorden maken echt wel een verschil.