Zolder-Centrum extra bruisend via herontwikkeling van eigen gronden

Gepubliceerd op dinsdag 30 mei 2023 om 14:24

Lokaal bestuur Heusden-Zolder zet twee centraal gelegen projectsites in de markt als onderdeel van een strategie voor kernversterking die ze samen met de burgers zal uitwerken. Geïnteresseerde vastgoedontwikkelaars kunnen deze gronden verwerven via een zgn. mededingingsprocedure met onderhandeling waarbij de gemeente de regie in handen houdt op het vlak van programma en beeldkwaliteit.
Het lokaal bestuur is eigenaar van twee projectsites aan en nabij het Heldenplein in Zolder-Centrum. Ruimtelijk onderzoek toonde aan dat deze gronden veel potentieel hebben om een maatschappelijke meerwaarde te realiseren voor de dorpskern. Daarom heeft het lokaal bestuur beslist om beide sites strategisch in te zetten via een aangepaste verkoopprocedure waarbij de juiste voorwaarden inzake vastgoedprogramma en beeldkwaliteit worden gewaarborgd.

De lokale bevolking zal uitvoerig kunnen participeren in dit strategisch project. Zo wil het bestuur samen met de burgers diepgaand reflecteren over de lokale behoeften en hoe deze het best kunnen worden vervuld. Creatieve ideeën of aanvullende initiatieven voor kernversterking kunnen ook uitgewisseld worden. De herontwikkeling van de kern zal dus gestuurd worden op basis van collectieve maatschappelijke doelstellingen.

Voor de ontwikkeling van de projectsites zal de gemeente op zoek gaan naar marktpartijen met interesse in een divers woonaanbod, inclusief sociale huurwoningen. De vastgoedontwikkeling moet ook voorzien in een winkelruimte voor bv. een buurtsupermarkt. Het Heldenplein moet bovendien een nieuw gezicht krijgen via een bijkomende pleinwand in hoogwaardige architectuur met een of meerdere horecazaken in de plint van het gebouw. Klanten van deze nieuwe horecazaken zullen kunnen genieten van een aangenaam terras op een vergroend Heldenplein. Het lokaal bestuur zal tenslotte ook een flankerend beleid voeren om de dorpskern van Zolder op te waarderen. Zo voorziet ze o.a. een kwalitatieve heraanleg van de publieke ruimte tussen de Basisschool ‘t Molenholleke en de nieuwe ontwikkeling op de site Molenbeemden.

Meer informatie over de mededingingsprocedure met onderhandeling voor de verkoop van de projectsites en de selectieleidraad voor kandidaten zullen binnenkort gepubliceerd worden via de officiële kanalen waaronder de website van de gemeente Heusden-Zolder. Het lokaal bestuur zal de bevolking regelmatig informeren over de voortgang van het project en de uitwerking van de verschillende concepten uit de participatie. Door alle partijen te betrekken, geeft de gemeente een sterk signaal: de kern van Zolder wordt extra bruisend.